De parkeerplaats Buiten de Waterpoort wordt s avonds en s'nachts gemeden omdat automobilisten zich daar niet veilig voelen
De parkeerplaats Buiten de Waterpoort wordt s avonds en s'nachts gemeden omdat automobilisten zich daar niet veilig voelen Hannie Visser-Kieboom

Parkeerpanel wil deelfietsen

29 oktober 2020 om 12:38 Overig

GORINCHEM De gemeenteraad spreekt donderdagavond over het advies van het Parkeerpanel 2.0 over het parkeren in de binnenstad. Uit het advies blijkt dat parkeren een zorgenkindje is en blijft, zo zijn er 1915 eerste parkeervergunningen uitgegeven, terwijl er in de stad 1506 parkeerplaatsen zijn.

Uitbreiding van de parkeercapaciteit aan de rand van de binnenstad is dan ook het meest dringende advies van het Parkeerpanel 2.0. ,,Zonder uitbreiding staat nieuw parkeerbeleid gelijk aan dweilen met de kraan open”, zo schrijft het panel in haar advies. In 2021 wordt parkeergarage Kweeklust uitgebreid, het Parkeerpanel benadrukt dat de parkeerplekken achterin het gebouw behouden moeten blijven voor het parkeren van busjes. Verder stelt het panel voor om ook op de Bagijnenwal een parkeergarage te bouwen, voor zowel bewoners van de binnenstad als voor bezoekers. De huidige parkeerplaats staat nu ‘s nachts altijd vol, zo heeft het Parkeerpanel geconstateerd.

Aan de zuidkant van de binnenstad is alleen Buiten de Waterpoort nog parkeercapaciteit, maar door sociale onveiligheid op die plek parkeren veel Gorcummers daar liever niet. Het Parkeerpanel wil daar snel maatregelen zoals een betere verlichting, cameratoezicht en meer handhaving. Buiten de Waterpoort is ook nog ruimte voor extra elektrisch laadpalen, deze ziet het panel liever niet in woonstraten.

Om de loopafstand tussen de grotere parkeerplekken aan de rand van de binnenstad te overbruggen stelt het Parkeerpanel voor om deelfietsen en/ of elektrische scooters beschikbaar te stellen aan bezoekers. Om bezoekers te verleiden hier gebruik van te maken, wordt voorgesteld het eerste half uur gratis te maken. Om het gebruik van fietsen van en naar de binnenstad aantrekkelijker te maken, vraagt het Parkeerpanel om makkelijk bereikbare, hoogwaardige fietsstallingen in de binnenstad. Juni vorig jaar startte Gorinchem met een pilot met de bewaakte fietsenstalling aan de Kruisstraat. Deze stalling sluit eind 2020 en is nu alleen op zaterdag open van 10.00-17.00 uur.

Het advies van het Parkeerpanel 2.0 vormt de basis voor nieuw parkeerbeleid. De raad bespreekt donderdag het advies van het Parkeerpanel. Overigens heeft Gorinchem vanwege minder bezoekers aan de binnenstad door corona in maart, april en mei al 300.000 euro minder aan parkeergeld geïnd.

Parkeren in de binnenstad blijft een zorgenkindje voor bewoners en bezoekers
advertentie
advertentie