Afbeelding
Politie Oost-Nederland

Meer straatroven in Nederland; in Gorinchem dit jaar nog nul

1 november 2019 om 07:42 Misdaad

GORINCHEM Voor het eerst in acht jaar tijd lijkt het aantal straatroven in Nederland weer toe te nemen. In de eerste negen maanden van dit jaar noteerde de politie er ruim 2.600, wat neerkomt op gemiddeld zo'n tien straatroven per dag. Dat is een stijging van ruim vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Gorinchem gaat vooralsnog niet mee in de trend. In de Bliekenstad werden in 2019 nog geen straatroven geregistreerd door de politie.

Bij een straatroof worden mensen op straat onder dwang of met geweld beroofd van hun spullen. Vaak zijn de daders uit op cash of een mobiele telefoon.

In de regionale cijfers valt het volgende op:In Gorinchem registreerde de politie dit jaar nog geen enkele straatroof, tegenover drie in 2018. In 2017 ging het om vijf straatroven, in 2016 om zes en in 2015 om drie.In zeven van de twaalf provincies steeg het aantal straatroven ten opzichte van vorig jaar. Met name in Groningen, Limburg en Flevoland werden in de afgelopen maanden relatief fors meer straatroven dan vorig jaar genoteerd.Alleen in Drenthe en Zuid-Holland daalde het aantal straatroven.Straatroof komt het vaakst voor in Amsterdam; dit jaar was het iedere dag gemiddeld drie keer raak. Ook in buurgemeenten Ouder-Amstel en Diemen slaan rovers relatief vaak toe.In Rotterdam en buurgemeenten Schiedam en Vlaardingen is het aantal straatroven, afgezet tegen het aantal inwoners, ook hoog.

De landelijke en provinciale aantallen straatroven van de afgelopen 8 jaar zijn te vinden op onderstaande kaart.

ZORGELIJK ,,Wat opvalt is dat zowel de daders als de slachtoffers vaak jong zijn", vertelt Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator bij de politie, over straatroven. Volgens Van der Stap is de stijging in de cijfers 'altijd zorgelijk' en is het in dit geval niet duidelijk waar de stijging precies vandaan komt. Volgens de landelijk coördinator kan er sprake zijn van een 'nieuwe aanwas' aan daders, maar heeft de politie 'op enkele plekken ook gezien dat er een groepje actief was'. Van der Stap stelt dat de politie het bij daders opvat als 'een verontrustende stap richting de zware misdaad'.

PER GEMEENTE Op onderstaande kaart vind je voor iedere gemeente het aantal straatroven in de periode van januari tot en met september van dit jaar. De kleur wordt bepaald door het aantal straatroven per honderdduizend inwoners.

In 197 van de 355 gemeenten (55 procent) werd dit jaar al minstens één straatroof geregistreerd, in de overige gemeenten tot dusver niet.

HIGH IMPACT CRIME Tussen 2012 en 2018 daalde het aantal straatroven gestaag. Met de oprichting van de Taskforce Overvallen in 2009 kregen straatroven voor de politie extra prioriteit. Straatroven zijn, net zoals overvallen, zogeheten High Impact Crimes. ,,Straatroven zijn meestal kort en vluchtig, maar de impact kan groot zijn", vertelt Van der Stap.

Volgens de landelijk coördinator gaat het vooral om jongeren die, soms in groepjes, andere jongeren beroven. Toch moeten in de grote steden ook toeristen het regelmatig ontgelden. Zij hebben vaak relatief veel contant geld op zak.

Over de cijfers

Allereerst is voor iedere provincie het absolute aantal straatroven geteld. Het gaat hierbij om geregistreerde gevallen, waarvan aangifte is gedaan bij de politie. Dit cijfers zijn afgezet tegen het aantal inwoners van een regio, waarmee het aantal per honderdduizend inwoners is berekend. Met dit cijfer kun je de provincies met elkaar vergelijken. Tot slot vind je de procentuele ontwikkeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Een getal boven nul geeft een stijging weer, een negatief cijfer duidt op een daling.

De cijfers zijn ieder jaar gemeten van januari tot en met september.

De politie omschrijft straatroof als 'het met geweld of onder bedreiging met geweld wegnemen of afpersen van geld of goederen op de openbare weg,' maar ook bijvoorbeeld op een galerij of in een portiek. Berovingen van professionele waardetransporten op de openbare weg vallen dan weer onder overvallen. Ook het beroven van een particulier waardetransport, bijvoorbeeld een kasopbrengst naar huis fietst, valt niet onder straatroof.

advertentie
advertentie