Als de prijs van een product te mooi is om waar te zijn, duidt dat vaak op het aanbieden van gestolen goederen
Als de prijs van een product te mooi is om waar te zijn, duidt dat vaak op het aanbieden van gestolen goederen politie.nl

Afname van heling in Gorinchem past in algemeen beeld van afname traditionele criminaliteit sinds corona

8 juni 2021 om 10:57 Misdaad

GORINCHEM Het aantal gevallen van heling in Gorinchem is afgenomen. Dit jaar betrapte de politie tot nu toe nog niemand op heling in de stad. In 2019 werden in Gorinchem nog vijftien mensen aangehouden of als verdachte aangemerkt ter zake heling en in 2020 waren dat er zes.

door Lex van Steenis

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van producten als je hebt kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat. De prijs van het product is dan te mooi om waar te zijn.

AFNAME TRADITIONELE CRIMINALITEIT Aan het woord is Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam: ,,Ik heb geen verklaring voor de daling van heling in Gorinchem. Wel speelt mee dat alle traditionele criminaliteit sinds het begin van de coronamaatregelen over het algemeen is afgenomen, althans op de meeste plekken, denk bijvoorbeeld aan inbraak. Het zou mij niks verbazen dat dat ook voor heling geldt.”

PREVENTIE ,,We hebben onlangs vijf buitengewoon opsporingsambtenaren opgeleid om bij opkopers hun registers te kunnen controleren. Iedere handelaar in tweedehandsgoederen moet zijn ingekochte goederen registreren in het digitaal opkopersregister. Verder zijn we actief om alle opkopers in Lek & Merwede in kaart te brengen om hen bij het digitaal opkopersregister te laten aansluiten. Verder gebruiken we iedere mogelijkheid die er is om mensen bewust te maken dat ze zelf ook wat kunnen doen tegen heling.”

Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe fiets op straat voor twee tientjes

SOORTEN HELING ,,Er zijn drie soorten heling: Bij schuldheling kon de koper vermoeden dat een product van diefstal afkomstig was. Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe fiets op straat voor twee tientjes. Ook heb je opzetheling. Daarbij weet je zeker dat het om een gestolen product gaat. De verkoper zegt dan tegen jou dat hij de telefoon die hij te koop aanbiedt eerder heeft gestolen. Tot slot heb je gewoonteheling. Daaraan maak je je schuldig als je vaker aan opzetheling doet, oftewel dat je meer dan eens een product van iemand koopt waarvan je zeker weet dat het gestolen was.”

FOUTE SIGNALEN ,,Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat een product gestolen is: De prijs is bijvoorbeeld te mooi om waar te zijn, de verkoper geeft ontwijkende antwoorden op je vraag naar de herkomst van het product of de originele verpakking, gebruiksaanwijzing of het garantiebewijs ontbreekt. Als de verkoper geen serienummer van een product wil geven, niet bij hem thuis wil afspreken of zijn contactgegevens niet wil geven, kan dat ook wijzen op heling. Indien je een serienummer van een product hebt gekregen, kun je deze checken op stopheling.nl.”

,,Koop een product sowieso niet indien je vermoedt dat er sprake is van heling. Let wel op dat iemand natuurlijk volkomen legaal een mobiele telefoon voor veel te weinig geld te koop aan kan bieden of een prima fiets voor een tientje. Maar als meerdere omstandigheden afwijkend zijn, dan mag je twijfelen aan de goede bedoelingen van de koper. Verzamel dan zoveel mogelijk gegevens van de verkoper. Bel de politie via 0900-8844 en vraag om advies. Indien je liever anoniem wilt blijven, kun je bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie