Het kweken van cannabis voor medische klachten wordt niet gedoogd
Het kweken van cannabis voor medische klachten wordt niet gedoogd Pixabay

Gorinchem handhaaft verbod op thuiskweek voor medicinale wiet

6 november 2023 om 17:23 Overig

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant volgt de landelijke richtlijn voor thuiskweek van medicinale cannabis. Tilburg gedoogt de kweek van cannabis voor medicinaal gebruik, twee jaar geleden vroeg de SP fractie om dat voorbeeld in Gorinchem na te volgen.  Het gaat om mensen die medicinale cannabis gebruiken om hun medische klachten te verlichten. 

De burgemeester heeft de bevoegdheid om af te wijken van het beleid om in bijzondere gevallen het bezit van vijf planten te gedogen en niet in beslag te nemen. In overleg in de lokale driehoek lieten zowel het Openbaar Ministerie als de politie weten geen voorstander te zijn van dit gedoogbeleid. Reden voor de burgemeester om ook niet af te wijken van het landelijk beleid. Geen enkele gemeente in Nederland volgt het beleid in Tilburg, het merendeel van de gemeenten is van mening dat het gaat om Rijksbeleid. 

GOEDKOPER

Reden voor het thuiskweken van medicinale cannabis gebeurt vooral uit kostenoverweging. Medicinale cannabis via de apotheek kost al snel enkele honderden euro’s per maand, afhankelijk van de hoeveelheid. Bij thuiskweek kost dit inclusief alle benodigdheden zo’n dertig tot veertig euro per maand. Tilburg besloot in 2016 bij wijze van proef en onder strikte voorwaarden de kweek voor medicinale cannabis toe te staan. De conclusie was dat de kweek van medicinale cannabis eigenlijk niet verschilt van het reguliere beleid. Zo wordt in Gorinchem niet actief gehandhaafd op het in bezit hebben van vijf hennepplanten of stekken. 

ZORGVERZEKERAARS

Maart 2023 werd besloten het landelijke beleid niet te wijzigen, naar aanleiding van de ervaringen in Tilburg. Wel worden gesprekken gevoerd met zorgverzekeraars over het vergoeden van de medicinale cannabis. Tevens doet het Trimbos instituut onderzoek naar medicinaal gebruik van niet-farmaceutische cannabis, cannabis uit coffeeshops of eigen kweek. Hiermee wil het Trimbos inzicht krijgen hoe toegang tot medicinale cannabis beter kan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie