Concert voor vrede ‘Dona nobis pacem’

zaterdag 25 juni 2022 20:00 t/m 21:30

Programma ‘Da pacem, Domine’

Baltische koormuziek, a capella en met orgelbegeleiding

 

Velen zal deze titel juist nu uit het hart gegrepen zijn: ‘Geef vrede, Heer!’ Die roep om vrede is van alle tijden en werd op indringende wijze op muziek gezet door de Letse componist Peteris Vasks. Net als zijn Estse collega Arvo Pärt verbindt Vasks een geheel eigen geluid met elementen uit eeuwenoude muziektraditie. Beide componisten durven gewaagde samenklanken te schrijven, maar maken ook gebruik van weidse klankbeelden en bieden heel bewust ruimte aan stilte. De noten maken die stilte zelfs beter ‘hoorbaar’.

Van Pärt klinkt de Berliner Messe, die gecomponeerd werd voor de eerste Kirchentag (vergadering van kerken) die weer in het postcommunistische Berlijn werd gehouden. Pärt sluit met nadruk aan bij de middeleeuwse mistraditie, maar doet dat op geheel eigen, spannende wijze.

Van de eveneens Estse Cyrillus Kreek zingt het Sweelinck Ensemble drie psalmen. Juist de psalmen zijn al duizenden jaren voor velen dé manier om woorden te geven aan hun diepste emoties en verlangens. Bij Kreek wordt het open, weidse geluid van veel Baltische koormuziek gekoppeld aan meer Russische stijlkenmerken. Bidden om vrede gaat over land- en taalgrenzen heen.

Ook al is de thematiek soms zwaar, samen zingen tilt ook op en geeft hoop. Er is schoonheid, die alle huidige ellende overstijgt en dat komt schitterend tot klinken in het korte ‘My peace I leave you’ van de Noorse Knut Nysted.  

Het Sweelinck Ensmble is speciaal voor dit repertoire uitgebreid tot twaalf zangers, zodat er zeer veelstemmig kan worden gezongen in enkele bezetting en op andere plaatsen kan worden verdubbeld als de muziek daar om vraagt. Samen met de orgelbegeleiding (gespeeld door Hans Houtman) zoekt het ensemble onder leiding van Janko Fraanje ook in dit concert naar klankrijkdom, beweeglijkheid en een zo intens mogelijke verklanking van het gekozen programma.

Kaarten à € 15 zijn verkrijgbaar via www.musicaaeterna.nl of aan de kassa in de kerk. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Hartelijk welkom op zaterdag 25 juni in de oude NH Dorpskerk te Hoornaar, aanvang 20:00 uur!

Het Sweelinck Ensemble

Het Sweelinck Ensemble heeft zijn oorsprong in 2018, toen vier zangers van het ensemble deelnamen aan een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé in Carnegie Hall, New York. De mogelijkheid werd aangegrepen om ook een eigen programma in te studeren dat met succes zowel in New York als in Nederland kon worden uitgevoerd. Bij alle deelnemers leefde de wens om het hiermee niet op te laten houden. Met de oprichting van het Sweelinck Ensemble wordt een vervolg geven aan deze muzikale samenwerking.

Het Sweelinck Ensemble is een flexibel ensemble, dat bestaat uit een vaste kern van zangers. Afhankelijk van de muziek kan worden uitgebreid met meer zangers en instrumentalisten. Het Sweelinck Ensemble richt zich op muziek die is bedoeld of die zich leent voor uitvoering in kleine, enkele bezetting. De zangers van het ensemble streven met hun gezamenlijke inbreng een hoge uitvoeringskwaliteit na van de mooiste muziek uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, samengebracht in originele en samenhangende programma’s. Door de flexibiliteit en de kleine bezetting krijgt de muziek maximale zeggingskracht.

Het ensemble ontleent zijn naam aan Nederlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn muziek is van hoge kwaliteit, staat voor goede smaak en verfijning en is vernieuwend, intens en levendig. De muziek van Sweelinck zal regelmatig op onze programma’s staan!

Het Sweelinck Ensemble wordt voor dit project gevormd door:

Sopraan: Maaike Buurma, Jennifer Craenen, Esther Kronenburg

Alt: Elise Draijer, Uzonka Sólyom, Jorien Vossepoel

Tenor: Jaap Bron, Eric Jansen, Ruud Kuhn

Bas: Janko Fraanje, Klaas Fraanje

Orgel: Hans Houtman

Zie voor meer informatie www.musicaaeterna.nl  en www.sweelinckensemble.nl

Locatie