derde ronde rapidschaak de giessen en linge

17 maart 2020 om 11:44 Verkeer en vervoer Deel je nieuws

Op 10 maart werd de derde en laatste ronde van de rapidcompetitie gespeeld. Kanshebbers voor de eindzege waren koploper Jaco Vonk, maar hij werd met slechts een half puntje achterstand op de huid gezeten door Eddy Korevaar, Henry Houweling en Wim Rietveld, terwijl Bram Capelle op 1 punt achterstand stond.

In de 9e ronde won Jaco Vonk van Wim Rietveld en wees Eddy Korevaar Mark Couwenberg terug. Maar Hans Karelse dwong Henry Houweling tot overgave. Van de achterblijvers die één ronde hadden gemist won Henk Boot na een zware partij van Jeroen Brandsma.

In de volgende 10e ronde deed Jaco goede zaken door zichzelf Hans Karelse van het lijf te houden en hi zag zijn naaste rivalen ten onder gaan. Eddy Korevaar kreeg tegen Henk Boot geen voordeel en met steeds minder tijd op de klok, kwam Henk steeds beter te staan en trok de partij naar zich toe. Bram Capelle kon het niet bolwerken tegen Wim Rietveld, die zijn uitstekende toernooi voortzette en nu al weer won.

In de volgende 11e ronde troffen Henk Boot en Jaco Vonk elkaar. Jaco kwam duidelijk wat makkelijker uit de opening, maar kon geen echte gaatjes in de stelling van Henk vinden. In het eindspel was dat net omgekeerd, maar echte winstkansen kreeg Henk niet, remise dus. Omdat van de achtervolgers Wim Rietveld en Eddy Korevaar alleen bij winst nog gelijk konden komen met Jaco gingen ze er stevig tegenaan, maar Wim wist niet van Hans Karelse te winnen en moest genoegen nemen met remise. André van Wingerden hield Eddy Korevaar ook op remise en dit leidde ertoe dat jaco niet meer te achterhalen was en hiermee de eerste rapidkampioen van de vereniging is geworden! 

In de 12e en laatste ronde waren er nog wel wat verassingen te noteren. Zo werd Jaco door Jeroen Brandsma getrakteerd op een erg goed gespeelde partij en Jeroen won overtuigend en fraai! André van Wingerden moest ervaren dat er met Wim Rietveld niet te spotten valt. Ook deze keer trok Wim aan het langste eind en bereikte hiermee een gedeelde 2e plaats in de eindrangschikking. Hij moest die plaats overigens wel delen met Eddy Korevaar, die Hans Karelse terugwees. De vierde plaats in de eindrangschikking werd opgeëist door Henry Houweling. Hij profiteerde aan het eind van opening van een onnauwkeurigheid van Henk Boot en won een pion. Henk had eigenlijk nauwelijks compensatie, maar verdedigde zich taai en leek uiteindelijk nog met remise te ontsnappen in een eindspel met ongelijke lopers. Maar ook hier “permiteerde” hij zich een kleine onnauwkeurigheid die door Henry goed werd afgestraft. Dus na een eerdere overwinning op Jaco kon hij nogmaals een prima overwinning aan zijn lijst toevoegen. Ook Mark Couwenberg sloot een goed toernooi af met een overwinning op Gerard de Gans en werd 5e. De zesde plaats werd gedeeld door Bram Capelle en Henk Boot.

Opvallend was dat de bovenste plaatsen in de einduitslag werden ingenomen door spelers die alle drie avonden in deze competitie hebben meegedaan, waarmee dus een trouwe opkomst werd beloond. Bij de eerste tien van de einduitslag konden slechts Henk Boot en Jeroen Brandsma aanschuiven, die beiden één van de drie avonden niet mee konden doen. Het is deze drie avonden een leuke nieuwe schaakvorm gebleken, die uitnodigt om ook het volgend jaar weer op de agenda te zetten. Voorlopig is dit even de laatste schaakactiviteit van onze vereniging omdat door de huidige corona-crisis de komende weken de dinsdagavond wij geen schaakactiviteiten in de Til zullen hebben, terwijl ook de externe wedstrijden in KNSB- en SGS-SOS verband t/m 6 april voorlopig zijn uitgesteld.

advertentie
advertentie