arbeidscontract
arbeidscontract n.t.v.

Als koksmaat werken aan boord van de cruiseschip ss Rotterdam.

19 oktober 2020 om 11:09 lokaal Deel je nieuws

Werken aan boord van de ss Rotterdam werd een avontuurlijke zeereis.

De eerste zeereis stormde flink op de Atlantische oceaan.Windkracht 10. Golven sloegen over het dek maar in de keuken moest er gewerkt worden.Hier een verslag uit het historisch boek ”De ongeschoolde werkman.”

3e dag.

Ik werd wakker, kleedde me aan en werd misselijk.Met een hand voor mijn mond rende ik naar de wc.Die was afgesloten. De jongens van de civiele dienst waren aan het schoonmaken. Rende naar dek C, ook dat was afgesloten. Met een noodgang naar het bemanningsdek en kotste over de reling de zee in. Wat nu, toch gaan werken of drie dagen op bed liggen. Ga toch proberen te werken. In de keuken kwam de chef-kok tegen.'Geef je een tip tegen zeeziekte: eet droge kaakjes. Haal de broden bij de bakker op en vraag er om.’ Hij zette de stormranden van de werktafel omhoog zodat er niets van de tafel kon afglijden.De bakkersknecht gaf me een zakje kaakjes.Ik tilde alle broodkratten op, ineens een golfslag, de bovenste krat met ronde broodjes viel op de grond. Bolletjes rolden over de vloer. Zette de kratten terug, rende met een paar jongens er achteraan. Een behoorlijk aantal verdween in hun zakken. Dan maar op zoek naar een plateauwagen. Achter in de keuken bij de lift zag ik er een staan, reed hem naar de bakkerij. Draaide me om en tilde de kratten op, een golfslag deed het wagentje wegrijden. Zette de kratten nogmaals neer en haalde het terug. Duwde het vlak bij de kratten, blokkeerde het wiel met mijn voet en zette ze erop. Slingerend bereikte ik de pantry en werd weer misselijk, voor alle zekerheid gelijk naar het dek, braakte voor de tweede keer in zee. Terug in de keuken begon ik een behoorlijk aantal kaakjes op te eten.

In de warme keuken was alleen de kok bezig. Zijn hulp lag door zeeziekte in zijn hut. De aardappelberg was flink verminderd omdat, zoals hij vertelde, 80% van de passagiers zeeziek was. De bellboys en de jongens van de civiele dienst hadden het er maar druk mee.Ik sneed het brood en maakte de sandwiches klaar. Voordat ik de rest ging doen even naar het dek om een luchtje te scheppen. Voelde me al een stuk beter worden.

 

Meer lezen, koop het boek bij de Boekenkist        Arkelstraat 17.

prijs 19,95 euro.

 

monsterboekje ss Rotterdam
advertentie
advertentie