Café de Pul.
Café de Pul. n.t.v.

Legendarische verhaal uit het boek “Jongerencultuur in Gorinchem – De roerige jaren 70.

27 oktober 2020 om 06:10 lokaal Deel je nieuws

Herinnering aan het jeugdcafé  't Buitenbeentje.

Café ´t Buitenbeentje in de Kerksteeg.

 Een populair café waar de jongeren regelmatig vertier zochten was ’t Buitenbeentje, vanwege de prima sfeer en de platen die gedraaid werden.
Fred ging naar binnen, het was een drukte van belang. Zijn ogen moesten wennen aan het schemerige licht en de sigarettenrook die als een dichte nevel bleef hangen.
De geur van hasj deed hem bijna in een roes belanden.
Hij drong zich naar de tapkast en probeerde boven de harde muziek een biertje te bestellen.Het werd niet gehoord. Hij greep een jongen achter de bar bij zijn mouw en stak een vinger op.Met een glas bier zocht hij een plekje op om te gaan staan.
Drong zich naar achteren en vond een plekje vlak bij de ruimte waar het was toegestaan om te blowen. De dj draaide een nummer van de lp The Band of Gypsy's – 'Machine gun' en deed de volumeknop nog verder open.
'Wat een te gekke plaat is dat,' zei een jongen naast Fred, 'welke groep is dat?'
'Jimi Hendrix – The band of Gypsys, Machine gun is een protestsong tegen de oorlog in Vietnam.
Ik heb die lp ook. Het is een aanrader om te kopen'.
'Zal ik zeker doen. Bedankt voor de tip.'                          Fred liet de sfeer indringend op zich af komen en genoot van de platen die de dj draaide.
Plots een doordringend snerpende gitaarsolo en een mengelmoes van Jazz en blues rock deed hem kippenvel bezorgde.Jammer dat ik niet gehoord heb welke band het is, even navragen bij de dj, dacht hij.
Hij baande zich een weg door een groep jongeren die op een kluitje voor de bar stonden waarop de draaitafel staat, en kon er niet doorheen komen.Tikte een willekeurige jongen op zijn schouder, die draaide zich om.
'Kun je mij zeggen welke band er wordt gedraaid?'
'Man weet je dat niet? Het wordt hier bijna om het uur op de draaitafel gelegd. Het is een van de beste progressieve rockband. De band heet Colosseum, de titel van de lp is: “Colosseum Live”, het nummer dat je nu hoort heet “Skelington”.'
'Dank je voor je informatie man'.

Fred bestelde nog een biertje, schoof wat naar achteren en stond tegenover de deur van een toilet. Dat komt goed uit. Even een plasje doen.

Meer lezen over de roemruchte jongerencafés van de jaren 70.   Te koop bij boekhandel de Boekenkist.  Arkelstraat 17.

Het geïllustreerde boek kost 22,95 euro.

advertentie
advertentie