Lingewaard
Lingewaard Marleen van Zwienen

Erfgoedles op Lingewaard in Arkel

23 juni 2021 om 13:37 Lokaal Deel je nieuws

De geheimzinnige vondst van de melkflessen

Op Brede School de Lingewaard in Arkel zijn de leerlingen van de bovenbouw de afgelopen weken druk bezig geweest met het erfgoed project over de geheimzinnige vondst van de melkflessen. Elke klas heeft in de school een eigen expositie gemaakt met de door de leerlingen gevulde flessen.

Deze lessen die via MC Forte als werkdrukverlichting worden aangeboden worden begeleid door kunstvakdocent Marleen van Zwienen. De leerlingen gingen aan de slag met het maken van een tekening of gedicht dat over verleden, heden of toekomst mocht gaan. Vervolgens zijn de boodschappen in de fles gestopt en afgesloten. Deze tijdcapsules vormen de basis van de expositie.

In oktober 2018 kreeg kunstvakdocent Marleen van Zwienen de tip dat er in de binnenstad van Gorinchem in de kelder van het voormalige melklaboratorium aan de Smakheul een grote hoeveelheid lege oude melkflessen lag. Dit pand van Joe en Linda, de eigenaren van Chinees Restaurant de Mandarijn, bewaakt een mooi stukje van het Gorcumse verleden. Met hun toestemming konden de flessen voor dit erfgoedproject worden gebruikt. De vondst werd het boeiende begin van een speurtocht door de geschiedenis. Wat onderzochten ze daar in het laboratorium en waar kwam die melk vandaan?

De leerlingen van groep 4 tot en met 8 hebben na een les over de geschiedenis van de melkproductie in Gorinchem en de oude melkfabriek uit Arkel elk een tekening of verhaaltje in hun melkfles gestopt. Met daarin een herinnering aan vroeger of een blik op de toekomst. De afgesloten flessen (eigenlijk zijn het tijdcapsules geworden) zijn te bewonderen op deze expositie.

Geïnteresseerd in deze erfgoed-geschiedenis-kunst les voor uw school? De les staat op de Culturele Menukaart en is bedoeld voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Marleen van Zwienen Jeugdatelier Gorinchem

Bel of mail voor meer info over deze erfgoed- en cultuurles

06 55962895 / info@marleenvanzwienen.nl       

advertentie
advertentie