Riek van Dijk-Bakker maakte als baby de Watersnoodramp mee.
Riek van Dijk-Bakker maakte als baby de Watersnoodramp mee. Christine Schut

Riek over watersnoodramp bij Nieuwendijk: ‘Ons huis kwam tot aan de vensterbank onder water te staan’

1 februari 2023 om 20:10 Achtergrond

BAARN ,,Nee, ik heb er geen trauma aan overgehouden en mijn ouders ook niet. Maar het is wel een echt verhaal dat ik graag wil vertellen.” Riek van Dijk-Bakker uit Baarn heeft als baby van dertien maanden de watersnoodramp, zij het niet bewust, meegemaakt.

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

In de nacht van zaterdag 31 januari op maandag 1 februari 1953 zorgde een zware noordwesterstorm, in combinatie met springtij, ervoor dat een groot deel van Zuidwest Nederland overstroomde. Op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant braken de dijken, omdat ze de hoeveelheid water niet aan konden. De gevolgen waren rampzalig. 

De watersnoodramp kostte aan 1.836 mensen het leven. De evacuatie telde 72.000 mensen. 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee verdronken. Schade aan de infrastructuur en landbouwgrond was groot. Ruim 150.000 hectare grond overstroomde.

Het natuurgeweld maakte 4.300 huizen en gebouwen kapot en beschadigde er 43.000. De totale schade was 1,5 miljard gulden (dat nu gelijk zou staan aan 5,4 miljard euro).

,,Mijn ouders zijn in 1950 getrouwd en, vanwege het werk van mijn vader, hij was onderwijzer, terechtgekomen in Nieuwendijk”, vertelt mevrouw Van Dijk. Het dorp ligt in de toenmalige gemeente Almkerk, huidige gemeente Altena, in de provincie Noord-Brabant. ,,Het was hun eerste woonplaats als getrouwd stel. Ik ben daar geboren in oktober 1951. Toen de dijken doorbraken, kwam ons huis tot aan de vensterbank onder water te staan. Mijn ouders zijn, met mij, gevlucht naar de hoger gelegen pastorie in het dorp. Daar werd ook een hulppost ingericht. Omdat mijn vader oud-militair was en mijn moeder verpleegster, konden ze helpen. Ze vonden het fijn dat ze op dat moment iets konden doen, hebben ze later aan mij verteld.”

Riek van Dijk bladert door een doos met oude paperassen. Waar inwoners van het zwaar getroffen Zeeland soms dagen moesten wachten op hulp, kwam die in Nieuwendijk meteen op gang. ,,Medewerkers van het Rode Kruis arriveerden snel en namen de zorg voor de gewonden op zich waardoor de hulp van mijn ouders niet meer nodig was.”

,,Omdat mijn ouders erg van het bewaren waren, heb ik best veel in een doos op zolder liggen. Naar aanleiding van de oproep in de Baarnsche Courant, om herinneringen aan de watersnoodramp te delen, ben ik weer gaan zoeken. Ik vond brieven die mijn moeder aan haar zus Tonny heeft gestuurd. Daarin vertelt ze wat hen is overkomen. Ik heb die brieven vervolgens uitgewerkt”, legt ze uit. De brief waarin Corry Bakker vertelt over de ramp, kunt u hier nalezen. 

Nadat het huis was leeggepompt en schoongemaakt, heeft het gezin Bakker er nog even gewoond. ,,Daarna zijn we verhuisd naar Hoofddorp. Mijn ouders wilden weg vanwege het overstromingsgevaar en daar kon mijn vader werk krijgen als onderwijzer.” Zelf ging Riek van Dijk met haar echtgenoot in 1973 in Baarn wonen.

Vandaag, als wordt herdacht dat de watersnoodramp zeventig jaar geleden plaatsvond, zit Riek van Dijk niet de hele dag aan de buis gekluisterd. ,,Als er iets over de watersnood op televisie komt, ga ik er wel even voor zitten. Dan denk ik: dat hebben mijn ouders met mij meegemaakt. Maar ik ga nooit naar herdenkingen ofzo en woensdag zal ik de herdenkingen volgen via het Journaal. Want ik ben wel nieuwsgierig en realiseer me, o ja, ik was erbij.”

Uit dagblad Trouw van 9 februari 1953.
Uit dagblad Trouw van maandag 9 februari 1953.
De omgeving van de pastorie van Nieuwendijk.
Kaart van Zuidwest-Nederland. Het groene gebied kwam onder water te staan. Bij de post-it ligt Nieuwendijk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie