Verborgen Verhalen is al meer dan 300 keer beluisterd. Wethouder Rutger van Stappershoef en Jacqueline Maris beluisteren met betrokkenen de eerste reeks verhalen.
Verborgen Verhalen is al meer dan 300 keer beluisterd. Wethouder Rutger van Stappershoef en Jacqueline Maris beluisteren met betrokkenen de eerste reeks verhalen. Esther de Bruijn

Unieke eerste reeks persoonlijke verhalen in West Betuwe

23 juli 2022 om 16:37 Activiteiten

GELDERMALSEN In West Betuwe zijn er sinds kort unieke luistertochten met verhalen over mensen die hier ooit leefden. De reeks heet Verborgen Verhalen West Betuwe en is voor iedereen te beluisteren op verschillende kerkhoven en begraafplaatsen. Wethouder Rutger van Stappershoef van Cultuur & Kunst opende deze eerste reeks van persoonlijke verhalen.

Verborgen Verhalen is nieuw in de serie van cultuur- en kunstroutes in West Betuwe. In opdracht van de gemeente maakten Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek vier verhalen. Wethouder Rutger van Stappershoef opende de eerste reeks. ,,We zijn een grote gemeente sinds de fusie in 2019. Veel verschillende dorpsculturen en achtergronden komen samen. En daar kan iedereen nu mee kennismaken. De manier waarop past helemaal in het gedachtengoed van het cultuurbeleid. Verborgen Verhalen verbindt inwoners en kernen én versterkt het samenhorigheidsgevoel in West Betuwe.”

MEER DAN ALLEEN VERHAAL De verhalen blijken een succes. Binnen drie weken zijn de verhalen meer dan 300 keer beluisterd. De makers Jacqueline en Gerrit begrijpen het enthousiasme. Ze leerden veel over het dorp en de personen. Dat maakte het meer dan een verhaal bij een grafsteen. Jacqueline licht toe: ,,We laten de hoofdpersonen van het verhaal voor even tot leven komen. We maken een monumentje voor hen en voor de nabestaanden. En een speciaal ontworpen geluidslaag geeft een extra dimensie bij de verhalen.”

VERBORGEN VERHALEN ALS ROUTE Deze eerste reeks verhalen speelt zich af in twee naastgelegen dorpen, Rumpt en Beesd. Dit is de start van een nieuwe cultuur- en kunstroute. Er zijn al een aantal ideeën voor nieuwe verhalen op andere begraafplaatsen en kerkhoven. Zo ontstaat er uiteindelijk een langere route die bezoekers meeneemt langs de kerkhoven en begraafplaatsen van West Betuwe.

De verhalen staan online en iedereen kan ze overal beluisteren. Dit is handig voor mensen die moeite hebben om op de locatie te komen. De makers raden aan om, als het mogelijk is, de verhalen wél te beluisteren op een van de kerkhoven in Rumpt of een van de begraafplaatsen in Beesd. Zo krijgt de luisteraar een betere beleving. De verhalen zijn te beluisteren via www.beleefwestbetuwe.nl/verborgenverhalen

MEER VERHALEN De gemeente en de makers werken hard aan een tweede reeks. Daarvoor doet de gemeente een oproep aan inwoners die een persoonlijk verhaal hebben. Zij kunnen contact opnemen met José van Kooten, beleidsadviseur Cultuur en Kunst gemeente West Betuwe via josé.van.kooten@westbetuwe.nl 

advertentie
advertentie