Afbeelding
Pixabay.com
FEUILLETON

De familie Croon

26 maart 2020 om 08:56 Column

'Hoeveel is dat eigenlijk, anderhalve meter?' Haar gezicht weerspiegelt een getergd vraagteken. Sara stelt haar vragen vaak op deze manier. Vragen die vaak beginnen met 'Hoezo' of 'Waarom dan'. Haar ouders zijn het niet eens over de vraag of dat door de leeftijd komt. 'Vroeger nam ze werkelijk alles blind van je aan, maar nu is alles wat je zegt of vindt verdacht', zegt vader Kees dan getergd, 'Ik begrijp niet wat dat kind heeft', waarop moeder Anja dan zegt, dat dat de puberteit is. 'Ja, je kunt alles wel goed praten', moppert Kees steeds, waarop Anja dan zegt, dat zij 'niks goed praat, maar het gewoon probeert uit te leggen. Ik probeer het te begrijpen, snap je?'. Kees snapt het niet of wil het niet snappen en doet er dan maar het zwijgen toe. Hij doet er steeds vaker het zwijgen toe.

'Nou, de tafel is ongeveer één meter breed, dus als je tegenover elkaar gaat zitten en allebei ongeveer 25 centimeter afstand houdt, tot de tafel dan, dan zit je dus precies anderhalve meter van elkaar'. Anja hoort zelf ook de twijfel in haar stem.

'Maar dan kun je toch niet eten, dan flikkert alles op je schoot, of op de grond'. 'Let op je woorden', zegt Kees. 'Het is maar bij wijze van spreken', zegt Anja. 'Dat is leuk voor Wout', roept Sofie. Zij zit achter een laptop aan de tafel in kwestie. Het is een Macbook Pro, die volgens Sofie steeds langzamer wordt. Zij is aan een nieuwe toe, vindt ze. Kees vindt dat hij nog wel even mee kan. Wout is de hond van de familie Croon, een Franse Bulldog van bijna twee jaar oud, die veel dikker is dan goed voor hem is en die veel meer scheten laat dan zij bij de aanschaf bedacht hadden. Bij het horen van zijn naam maakt hij een snurkend geluid. Zij hebben geleerd dat als een uiting van tevredenheid te interpreteren. Zoals de kat spint, zo snurkt Wout. Wout loopt hoopvol naar de deur. Misschien gaat iemand hem uitlaten. Als hij een staart had, zou hij kwispelen, maar hij heeft geen staart. Dat hoort bij zijn soort.

'Maar als dat anderhalve meter is, dan kan ik toch nooit anderhalve meter afstand houden bij de Spar. Weet je wel hoe smal die paden daar zijn'. Sara heeft haar wenkbrauwen zelfverzekerd opgetrokken. Ze weet dat ze gelijk heeft. Een weerwoord blijft dan ook uit. 'Ja, daar heb je gelijk in', geeft Anja toe. 'En dan kan ik zo maar een besmetting oplopen. En voor mij is dat misschien niet zo erg, maar voor jullie wel, in ieder geval voor pa'. 'Maar hoe krijgen we anders boodschappen in huis? We moeten toch eten'. Anja is een geduldige moeder. Zij vindt het belangrijk met haar kinderen in gesprek te blijven en niet te snel haar ouderlijke machtspositie te gebruiken. 'Dat is op de Wallen ook zo', zegt Sofie, 'toen ik vanochtend Wout uitliet. Heel veel mensen zeggen tegenwoordig 'anderhalve meter' in plaats van goede morgen, maar dat pad is nog geen meter breed, dus dan moet je bekant in de berm gaan liggen met je hondje'. 'Bekant is geen Nederlands woord', bromt Kees. Kees heeft meer gevoel voor taal, dan voor de wereld van het kind. Dat blijkt maar weer.

'Ik wordt doodziek van dat hele Corona. En dat gelul over anderhalve meter, dat kan helemaal niet, daar is onze wereld gewoon niet op gebouwd', zegt Sara. 'En toch moet je dat gewoon doen', zegt Kees, 'en als je het niet doet voor je zelf, doe het dan voor de gemeenschap'. Sofie steekt haar tong uit en steekt een wijsvinger in haar mond. Zij houdt niet van de keurige, gezagsgetrouwe kant van haar vader.

'Wat is er met anderhalve meter?', klinkt het. 'Oh gut, ons eikeltje is wakker', spot Sara. Zo noemen de meisjes hem steevast. Job, de jongste, 11 jaar oud en klein van stuk. Hij heeft zojuist de oortjes van zijn iPhone uit zijn oren gehaald en hij rekt zich uit. 'Als je mee wil praten moet je die dingen niet in je oren stoppen', zegt Kees. En dan gaat de bel.

Sofie springt op. 'Dat is Joris, ik doe wel even open'. 'Geen sprake van', roept Kees, 'ik wil die jongen hier nu niet hebben. Absoluut niet.' 'Waarom niet?', protesteert Sara, solidair met haar oudere zus. Anja zucht.

Wordt vervolgd

door Jos Huibers

advertentie
advertentie