Afbeelding
SvR Creations

Ode aan… De Merwedebrug

Column

Recent is onze parel aan de Merwede, 61 lentes jong geworden. De Merwedebrug! De parel van Gorcum en tevens de grootste bron van irritatie voor A27 weggebruikers. You love her or you hate her!

De twee iconische bogen horen bij het Gorcumse landschap zoals de Eiffeltoren bij Parijs hoort. Qua hoeveelheid oud ijzer zal het niet veel schelen.

61 jaar geleden toen de brug geopend werd door koningin Juliana, reed er sporadisch een gemotoriseerd voertuig overheen en voor de rest waren het Napoleon, Ben Hur en enkele verdwaalde Brabanders die er met paard en wagen gebruik van maakten. Het gerucht gaat dat als de brug toen niet gebouwd zou zijn, ze in Brabant nu nog met berenhuiden en knuppels zouden lopen.

Maar van een mooi bord kun je niet eten blijkt maar weer. Heden ten dage wordt ze dagelijks tot de max getest door het vele verkeer dat van haar diensten gebruik wil maken. De rimpels verschijnen steeds meer in haar robuuste staal en nog niet zo lang geleden onderging de ‘Oude Dame’ een acute facelift omdat ze op het punt stond het te begeven.

Hele generaties hebben de Merwedebrug vervloekt en lief gehad en zo’n lange relatie gooi je gewoonweg niet zomaar overboord

Na 61 jaar trouwe dienst, zal de ‘Oude Dame’ de komende jaren vervangen worden voor twee jongere dames. Normaliter zou je daar gelijk voor tekenen, maar hele generaties hebben de Merwedebrug vervloekt en lief gehad en zo’n lange relatie gooi je gewoonweg niet zomaar overboord. Altijd weer die klote wind, de illegale feestjes onder de brug, de ellenlange files, het schitterende uitzicht en helaas ook de diverse zelfmoordpogingen. Het hoort allemaal bij haar verleden. De aantallen herinneringen zijn eindeloos.

Als de Merwedebrug zou kunnen praten dan zou je weken aandachtig aan haar lippen hangen. Helaas kan zij uiteraard zelf niet praten, dus zullen wij het voor en over haar moeten doen de komende decennia.

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. De tijd van gaan is nu gekomen.

Het gaat je goed Merwedebrug. We zullen je nooit vergeten!

Sören van Rooij

advertentie
advertentie