Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! How can I make this about me?

31 januari 2023 om 09:51 Column Wat staat daar nou?

Zondagmiddag. Tijd voor mijn ronde langs de diverse Facebookuitingen over Gorinchem. Op zoek naar input voor mijn column. Eerlijk gezegd was het deze keer maar een slappe hap. Er waren dit keer eerlijk gezegd geen reacties die mij konden bekoren.

Nou ja, vooruit. Ik moest wel gniffelen om de reactie onder het bericht over de kinderburgemeester. Eerder die week werd kinderburgemeester Cato de Lange namelijk op de voorpagina van De Stad Gorinchem om onduidelijke redenen verward met Agnetha Fältskog, zangeres van Abba. In het Facebookbericht werd het meisje gelukkig weer bij de juiste naam genoemd, maar de reageerder in kwestie kon het niet laten om toch nog even naar het foutje van eerder die week te verwijzen. ,,Kijk! Agnetha en Frida!”, schrijft hij onder de afbeelding van Cato en de burgemeester. De bijpassende meme maakt het helemaal af. Oké, ik geef toe, een beetje flauw, maar het toverde toch iets wat het meest weghad van een glimlach op mijn gezicht. Iets dat andere reacties onder diverse Facebookberichten dit keer niet voor elkaar hebben gekregen. 

Neem nu dat andere bericht waar de burgemeester een hoofdrol in speelt. Dit keer niet de kinderburgemeester, maar de volwassen variant: Reinie Melissant-Briene. Als bij het zien van de kop en de foto die bij het artikel horen weet ik: hier gaat geen positief woord over onze burgermoeder gerept worden. En inderdaad: niets dan kommer en kwel in de reacties. Eén van de reacties, die zoals altijd weer enorm goed onderbouwd is (niet dus), luidt: ,,De veiligheid in Gorinchem begint bij het ontslaan van de burgemeester. “

En een andere reageerder ziet zelfs kans om de carnavalsverenigingen erbij te halen: ,,Toen dhr IJssels burgemeester was hadden we een bouwlokatie voor de carnavalswagens, de Haarhorst voor de muzikanten. De Drie Vuisten waar feesten en artiesten avonden gehouden werden en de Nieuwe Doelen waar Gorinchem Carnaval vierde MAAR van dit alles is Niets meer over en OOH wat zijn we trots op de Mooiste Vestingstad van Nederland.” Typisch gevalletje van ‘How van I make this about me’. 

Dat is sowieso iets waar veel reageerders op Facebook een handje van hebben. Er wordt vooral gekeken naar eigen belang. Dat valt me ook op als ik het artikel lees over de oude mavo die plaats moeten gaan bieden aan de Internationale Schakelklas (ISK) die nu nog verdeeld is over drie verschillende locaties in Gorinchem. Ik kan me zo voorstellen dat de ISK dolblij is met een eigen plek, maar daar wordt in geen van de reacties over gerept. Nee, de ene reactie heeft het vooral over de culturele instellingen die er zitten en dus plaats moeten maken voor de ISK en de ander oppert dat er beter woningen gebouwd kunnen worden. Allemaal helemaal prima, maar wat moet er dan met het ISK gebeuren? En wat vindt het ISK überhaupt van dit hele plan? Niemand lijkt daar bij stil te staan. 

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie