Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Kampeerregels

30 mei 2023 om 09:05 Column Wat staat daar nou? Wat staat daar nou?

Met een zoon die, notabene in zijn examenjaar, zijn ‘puber-tijd’ ineens ten volle lijkt te omarmen en een dochter die op het punt staat te bevallen, zijn het drukke, soms ietwat stressvolle, tijden bij ons in huis. Ondanks dit alles, of misschien wel vanwege dit alles, moet en zal er gekampeerd worden. Het kampeerseizoen is aangebroken en onze, in oktober via Marktplaats aangeschafte caravan, heeft nu lang genoeg werkloos op onze oprit gestaan. Wij zijn er helemaal klaar voor om met ons bijna veertig jaar oude ‘Kippetje’ op pad te gaan. 

De voorpret begint al thuis, want voordat we op pad gaan moet er een geschikte camping gezocht worden. Hoewel, voorpret ....Wie denkt dat Nederland een land van de regeltjes is geworden, heeft waarschijnlijk nog nooit gekampeerd. Campingeigenaren lijken het bedenken van regeltjes tot een ware kunst te hebben verheven. De regels waar we ons in het dagelijks leven aan proberen te houden, stellen weinig voor tegenover de regels waar je als kampeerder mee te maken krijgt. Pubers NIET welkom! GEEN barbecues! Kinderen NIET!! alleen in het toiletgebouw. Honden ALTIJD aangelijnd! De vele regels én het obsessieve gebruik van kapitalen en uitroeptekens, maakt dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un bleekjes afsteekt tegenover de gemiddelde campingeigenaar. Je vraagt je af of je überhaupt welkom bent. 

Maar niet getreurd, het is ons uiteindelijk gelukt een geschikte camping te vinden. In Groesbeek. Enige twijfel was er wel, want de regel ‘Uw kampeermiddel dient TEN ALLE TIJDEN volgens de aanwijzingen van het personeel geplaatst te worden!!!’ - ook hier werd er niet bezuinigd op kapitalen en uitroeptekens- lag als een grauwe sluier over ons kampeerplezier. Na een ontspannende autorit van een uurtje komen we aan de op de camping. Onze hond, zal je net zien, natuurlijk nog niet aangelijnd, springt vol enthousiasme uit de auto om de campingeigenaar te begroeten. Wij zetten ons schrap voor een eerste berisping, maar tot onze verbazing wordt onze hond net zo hartelijk terug begroet door de campingeigenaar. Met onze blije hond naast hem, wijst hij ons onze plek en legt hij uit hoe we onze caravan neer moeten zetten. Hij legt uit: ,,Zo kan iedereen van ons prachtige uitzicht genieten en bovendien, als iedereen op dezelfde manier zijn caravan neerzet, kan ik aan het einde van het seizoen ook nog van mijn gras genieten.” En inderdaad, ons uitzicht is Fe-No-Me-Naal en het gras is niet alleen bij de buren groen. 

En het was hier dat ik besefte dat de woorden die mensen aan het papier dan wel het wereldwijde web toevertrouwen vaak minder hard bedoeld zijn dan in je in eerste instantie ervaart. De woorden die in een echt gesprek worden gebruikt, komen een stuk vriendelijker over. Het gebruik van een glimlach, een knipoog, een vriendelijke handdruk en allerlei andere non-verbale communicatie, communicatie die op papier vaak ontbreekt, draagt daar zeker aan bij. Kortom, een echt gesprek is zoveel meer waard dan het gekakel op social media.

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie