Afbeelding
ANP Foto

Corona actueel

14 juli 2021 om 14:53 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Al bijna anderhalf jaar bepaalt corona voor een groot deel ons leven. Dankzij de vaccinaties gloort er inmiddels steeds meer licht aan de horizon, hoewel we er nog niet zijn. Inmiddels zijn de meeste coronamaatregelen versoepeld of zelfs afgeschaft, maar zijn de besmettingscijfers weer aan het oplopen. Ook lokaal heeft dat consequenties. Wij willen u daar in dit automatisch geactualiseerde blog steeds zo goed en actueel mogelijk van op de hoogste houden.

WOENSDAG 14 JULI

16.05 uur Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december. Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

VRIJDAG 9 JULI

19.10 Op een nieuwe persconferentie wordt een aanscherping van de maatregelen bekend gemaakt in verband met het snel oplopen van het aantal besmettingen. De maatregelen gaan zaterdag 10 juli om 6.00 uur in. 

DINSDAG 6 JULI

14.53 uur Het aantal nieuwe positieve coronatests is het afgelopen etmaal gestegen tot 2253, het hoogste aantal sinds 4 juni. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daarentegen is afgelopen etmaal weer gedaald. 

Vergeleken met vorige week dinsdag is het aantal nieuwe besmettingen verviervoudigd. Toen ging het om 535 positieve tests. Ten opzichte van maandag kwamen er meer dan 700 nieuwe coronagevallen bij, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

VRIJDAG 18 JUNI

19.30 uur De coronaregels worden flink versoepeld. De 1,5 meter regel blijft de centrale regel. Daarnaast blijven handen wassen en testen bij klachten belangrijk. Minister De Jonge hoopt dat in de tweede helft van augustus iedereen die dat wil volledig is gevaccineerd. 

DONDERDAG 17 JUNI 

15.40 uur Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.

DINSDAG 15 JUNI

15.24 uur Nederland raakt hoe langer hoe meer uit de greep van de pandemie. In de afgelopen week zijn er 38% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 84 naar 53.

Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 44%. Op de intensive care werden 19% minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn onder de 1.

DINSDAG 8 JUNI

14.53 uur De daling van het aantal meldingen van positief geteste personen met COVID-19, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal intensive care-opnames zet door. Er is duidelijk een positieve trend, de basismaatregelen en je laten vaccineren blijven belangrijk als we willen dat deze trend zo doorgaat, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afgelopen week kregen 14.397 personen een positieve testuitslag, een daling van 30% vergeleken met de week hiervoor. Dat komt overeen met 84 positief geteste personen per 100.000 inwoners.

DINSDAG 1 JUNI

15.15 uur Alle cijfers die moeten dalen, gaan flink naar beneden en alle cijfers die moeten stijgen, schieten omhoog. In de afgelopen kalenderweek werden 43% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Ook op de intensive care daalde de nieuwe instroom met 43%. De druk op de ziekenhuizen door COVID-19 patiënten neemt gestaag af. Met 20.608 nieuwe positief geteste personen tussen 26 mei tot 1 juni 10.00 uur, is het aantal meldingen van positieve coronatesten met 18% gedaald. 

Het vaccineren gaat snel. Er zijn nu bijna 9,5 miljoen vaccinaties gezet. Op dit moment kunnen mensen tot en met geboortejaar 1981 een vaccinatieafspraak maken.

ZONDAG 30 MEI

12.53 uur Voor 1 september moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat dat “moet kunnen”, zegt hij in WNL Op Zondag. Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten.

,,Ik denk dat we dan echt van de meeste maatregelen echt af zijn”, zegt De Jonge over 1 september. Volgens hem is dat goed nieuws, omdat dan ook het school- en collegejaar “op een zo normaal mogelijke manier” kunnen beginnen. Of dan ook de 1,5 meter niet meer geldt, “kan ik nog niet zeggen”, aldus de bewindsman. Wel denkt hij dat het “een heel reëel perspectief is” dat de afstandsregel en de mondkapjesplicht tegen die tijd in de ban worden gedaan.

De komende weken wordt een plan uitgewerkt voor de overgang naar deze fase, zegt De Jonge. Want hoewel de nu geldende maatregelen dan niet meer nodig zijn, benadrukt de bewindsman dat we wel op een andere manier met het coronavirus zullen moeten leven.

VRIJDAG 28 MEI

19.27 uur Het kabinet versoepelt de coronaregels. De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens de persconferentie aan. ,,We nemen een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan”, aldus Rutte. ,,We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij.”

Theaters, bioscopen en musea mogen vanaf 5 juni onder voorwaarden weer open en bezoekers ontvangen. ,,Het is een gecalculeerd risico, en als de hemel naar beneden valt en de cijfers de lucht inschieten hebben we een nieuwe situatie”, waarschuwt Rutte. ,,Maar dat scenario is onwaarschijnlijk.”

DERDE STAP De derde stap die vanaf 5 juni van kracht is, betekent dat er maximaal vijftig mensen in bioscopen en theaters ontvangen mogen worden. Vaste plaatsen, de anderhalvemeterregel en een ‘checkgesprek’ zijn verplicht. De vaste regels, zoals het dragen van mondkapjes en het handen wassen, blijven ook van kracht.

Met toegangstesten zijn meer bezoekers welkom. In een zaal van zeshonderd man kunnen op die manier zo’n tweehonderd bezoekers worden ontvangen. Nachtclubs, discotheken en evenementen vallen nog niet onder de nieuwe fase.

DINSDAG 25 MEI

15.30 uur In de afgelopen kalenderweek werden in Nederland 32% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Op de intensive care daalde de nieuwe instroom met 23% in vergelijking met de week ervoor. De druk op de ziekenhuizen daalt nu ook zichtbaar maar is nog steeds hoog. Daarom blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de (basis-)maatregelen blijft houden, zodat het aantal COVID-19 opnames en het aantal besmettingen verder blijven dalen.

DINSDAG 18 MEI

15.15 uur Het valt nu niet meer te ontkennen: het gaat echt de goede kant op met de coronacijfers. In de afgelopen kalenderweek, van 12 tot en met 18 mei, werden er 21% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Ook op de intensive care daalde de nieuwe instroom met 24% in vergelijking met de week ervoor.

Het aantal gemelde personen met een positieve coronatestuitslag daalde met 25%. In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Het aantal meldingen per 100.000 inwoners is landelijk gedaald van 270 naar 202.

MAANDAG 17 MEI

13.56 uur De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een “noodrem” worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken.

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

DINSDAG 11 MEI

15.25 uur In de afgelopen kalenderweek werden er 22% minder patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Ook op de intensive care daalde de nieuwe instroom met 22% in vergelijking met de week ervoor. De sterkste daling is te zien in leeftijdsgroepen die al in aanmerking zijn gekomen voor vaccinatie. Ook al is deze week het aantal ziekenhuisopnames afgenomen, er is nog geen sprake van de door het Outbreak Management Team gewenste daling. De druk op de ziekenhuizen door COVID-19 patiënten is ook bij deze aantallen nog steeds zeer hoog.

DINSDAG 4 MEI

15.35 uur In de afgelopen week, van 28 april tot en met 4 mei, werden er 8% minder nieuwe mensen met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen als in de week ervoor. Het aantal mensen dat op de intensive care is opgenomen is ongeveer gelijk gebleven. En hoewel het reproductiegetal inmiddels weer onder de 1 ligt, blijft de druk op de zorg onverminderd hoog.

DINSDAG 20 APRIL

19.50 uur Volgende week worden de volgende coronamaatregelen versoepeld:

- Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.

- Het nieuwe advies voor bezoekers thuis is: ontvang maximaal twee mensen per dag. Ga maximaal één keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

- Terrassen kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is vijftig. Er zijn vaste zitplaatsen. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met twaalf jaar. Dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruikmaken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.

- Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

- Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden.

- Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag ongeveer één dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden.

- Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.

- Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar honderd.

15.25 uur Op de dag dat het kabinet hoogstwaarschijnlijk versoepelingen in het vooruitzicht stelt, stellen veel coronacijfers bepaald nog niet gerust. In de afgelopen week, van 14 tot en met 20 april, steeg het aantal nieuwe meldingen van positief geteste personen met 5,3% naar 53.981 meldingen. Het percentage positief steeg deze week van 9,6% naar 10,1%.

DINSDAG 13 APRIL

15.15 uur De piek van de derde golf leek gepasseerd maar in de week van 7 tot en met 13 april testten toch weer 51.240 mensen positief op het coronavirus. Dit is een stijging van 6%, na de dip in het aantal positieve testuitslagen in de week met het paasweekend. Zorgelijker is dat ook het percentage positieve coronatesten steeg, van 8,9% in de week van 31 maart tot en met 6 april, naar 9,6% in de afgelopen week.

DINSDAG 6 APRIL

In de week van 31 maart tot en met 6 april kregen 48.186 mensen een positieve corona testuitslag. Dit is een daling van 7% in vergelijking met de week daarvoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg naar 8,9% ten opzichte van de week ervoor (8,5%). Het reproductiegetal zit nu nipt boven de 1.

DINSDAG 30 MAART

15.03 uur In de week van 24 tot en met 30 maart kregen 51.866 mensen een positieve corona-testuitslag, dit is een toename van 13% vergeleken met de week daarvoor. Het reproductiegetal was 1,07 op 15 maart en is iets gedaald in vergelijking met het getal van de week ervoor maar is nog steeds volledig boven de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland nog steeds toeneemt.

DINSDAG 23 MAART

15.25 uur In de week van 17 tot en met 23 maart kregen 46.005 mensen in Nederland een positieve testuitslag voor besmetting met het coronavirus, dit is een toename van 16% vergeleken met de week daarvoor. Het reproductiegetal is verder gestegen, van 1,06 op 1 maart naar 1,11 op 8 maart. Dat betekent dat het aantal besmettingen met SARS-CoV-2, zoals het virus officieel heet, in Nederland verder toeneemt.

DINSDAG 16 MAART

15.01 uur De landelijke coronasituatie blijft zorgelijk; we kunnen langzamerhand spreken van een derde golf. Na een paar weken van stabilisatie kregen in de week van 10 tot en met 16 maart 39.527 mensen een positieve testuitslag, een kwart meer dan de week daarvoor. Het reproductiegetal ligt deze week volledig boven de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt.

DINSDAG 9 MAART

15.58 uur In de week van 2 tot en met 9 maart kregen 31.959 mensen een positieve testuitslag voor COVID-19, ongeveer even veel als de week daarvoor. Het percentage positieve testen nam wél af: van 8,9% een week eerder naar 8,1% in de afgelopen week. Dit omdat ruim 360.000 mensen zich lieten testen, een stijging van bijna 14% in vergelijking met de week ervoor. Het reproductiegetal blijft rond de 1 hangen. Alleen als dit getal volledig onder de 1 is, neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland af.

ZATERDAG 6 MAART

20.04 uur De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.

DINSDAG 23 FEBRUARI

19.50 uur De lockdown en de avondklok blijven ten minste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot 27 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

15.00 uur Het aantal personen in Nederland met een positieve testuitslag voor corona steeg afgelopen week met bijna 19%. Daar staat tegenover dat zich afgelopen week liefst 263.291 mensen hebben laten testen en ‘slechts’ 190.153 mensen in de winterse week ervoor. Het percentage geteste personen met een positieve uitslag daalde dan ook van 11,5 naar 9,8%.

ZONDAG 21 FEBRUARI

19.00 uur De avondklok blijft nog na 2 maart, maar het kabinet wil dat de middelbare scholen en MBO’s weer open gaan. Dat is de uitkomst van het overleg van het kabinet vandaag.

DINSDAG 16 FEBRUARI

15.00 uur Het weekoverzicht van het RIVM wordt vertroebeld door een week met winterweer. Een verdere daling van de coronacijfers kan dan ook niet duidelijk worden vastgesteld. Zorgen over de Britse variant nemen toe.

11.55 uur De rechtbank oordeelt dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

ZATERDAG 6 FEBRUARI

17.07 uur Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD’en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD’en.

DINSDAG 2 FEBRUARI

20.00 uur De basisscholen mogen dan op 8 februari - met allerlei restricties - weer open gaan, van de de strenge lockdown zijn we voorlopig nog niet af. Nog tot zeker 2 maart blijven de meeste van de huidige maatregelen van kracht. Slechts hier en daar komen wat versoepelingen, zoals de afhaalmogelijkheid van artikelen bij winkels met niet-essentiële goederen. Reden: de opmars van de besmettelijker Britse virusvariant. Dat maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong dinsdag bekend op een persconferentie in Den Haag. Over de avondklok wordt later deze week beslist.

15.21 uur De afname van het aantal mensen met een positieve coronatestuitslag was met 20% duidelijk, maar het percentage positief getesten daalde nauwelijks (van 11,7 naar 11,4% van het aantal geteste personen). Het aantal mensen dat zich heeft laten testen neemt de afgelopen weken namelijk af. Nederland bevindt zich met 164 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week nog steeds in de ernstige fase van de epidemie.

De afname in het aantal meldingen is een resultaat van de maatregelen die op 15 december werden afgekondigd. De afname zou naar verwachting groter zijn geweest zonder de nieuwe coronavarianten die hun intrede in Nederland hebben gedaan, vooral van de Britse variant. Het effect van de verdere beperking van bezoek en van de avondklok, die op 23 januari inging, is nog niet duidelijk.

ZONDAG 31 JANUARI

18.35 uur Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. Dat hebben onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Kinderopvang) gezegd na corona-overleg op het Catshuis. ,,Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten.”, meldt Slob.

VRIJDAG 29 JANUARI

16.47 uur Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt dat er wel “iets heel raars” moet gebeuren willen de basisscholen op 8 februari niet open kunnen. ,,Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om dat gerealiseerd te krijgen.” Natuurlijk moeten alle verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen, zegt Hoekstra, tevens lijsttrekker van het CDA. Maar hij noemt de kans dat de scholen open kunnen “zeer groot”.

DINSDAG 26 JANUARI

16.22 uur In Gorinchem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus (501Y.V2) vastgesteld. Bij een uitbraak onder personeel en patiënten van een praktijk voor fysiotherapie in Gorinchem zijn tot op heden achttien personen positief getest op het coronavirus. Nadat zij klachten kregen en zich lieten testen, is bij hen een testmonster afgenomen. De GGD ZHZ is direct gestart met bron- en contactonderzoek. Aangezien er een link bestaat met Zuid-Afrika is er verder onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Tot op heden is bij enkele monsters de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus aangetroffen.

DINSDAG 26 JANUARI

15.02 uur De daling van het aantal nieuwe coronagevallen verliep de afgelopen week duidelijk minder snel dan in de week ervoor. Deze week, van 20 tot en met 26 januari, was er een lichte daling van 8% in het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag. In de week ervoor, van 13 tot en met 19 januari, zagen we een daling van 21,5%. De Britse variant, die besmettelijker is, maakt het beeld gecompliceerder. Eigenlijk hebben we hierdoor te maken met twee aparte corona-epidemieën. Desondanks lijken de strenge maatregelen te helpen om ook de verspreiding van deze variant in toom te houden

WOENSDAG 20 JANUARI

14.27 uur Het kabinet is van zins een avondklok in te voeren, maar de Tweede Kamer moet daar nog ja op zeggen, vertelde minister-president Mark Rutte woensdag op de persconferentie waar extra maatregelen tegen het coronavirus werden afgekondigd.

DINSDAG 12 JANUARI

20.01 uur De uitgelekte berichtgeving bleek voor de zoveelste keer te kloppen: de huidige strenge lockdown wordt verlengd tot dinsdag 9 februari. De verlenging met drie weken is volgens minister-president Mark Rutte nodig omdat de besmettingscijfers nog niet voldoende zijn teruggelopen en Nederland te maken heeft met de dreiging van de Britse coronavariant. Rutte sprak van een ,,enorme tegenvaller en een lastige boodschap’’.

16.02 uur Voor de tweede week op rij is het aantal coronameldingen in Nederland iets gedaald. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7% naar 12,8%. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging.

ZONDAG 10 JANUARI 

18.57 uur De lockdown wordt naar verwachting met drie weken verlengd. Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. Dat zeggen ingewijden na berichtgeving door de NOS.

VRIJDAG 8 JANUARI

11.36 uur Vandaag begon GGD regio Utrecht (GGDrU) met vaccineren van zorgmedewerkers bij Expo Houten. De eerste vijf zorgmedewerkers kregen hun vaccinatie tegen COVID-19 onder het toeziend oog van de Commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Sharon Dijksma, het Houtense college, mensen van de GGD, Expo Houten en vele journalisten.

DINSDAG 5 JANUARI

16.23 uur Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Dat meldt het RIVM in zijn weekoverzicht.

Het kan volgens het RIVM zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC intensive care opnames iets hoger.

WOENSDAG 16 DECEMBER

16.23 uur Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 11.214 nieuwe coronagevallen geregistreerd, en dat is een dagrecord. Op 30 oktober meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.083 geregistreerde positieve tests. De provincie Utrecht telde afgelopen etmaal de meeste geregistreerde positieve tests.

13.22 uur In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Het betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden.

MAANDAG 14 DECEMBER

19.30 uur Nederland gaat vanaf middernacht op slot. Dat is de boodschap die Mark Rutte vanavond gaf in zijn toespraak vanuit het torentje in Den Haag. De maatregelen zijn zwaar en erop gericht contact tussen mensen zoveel mogelijk te vermijden.

DINSDAG 8 DECEMBER

15.31 uur Op de dag dat het kabinet duidelijk maakt of en zo ja welke versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn rond de feestdagen, komt het RIVM met weinig hoopgevende cijfers. Afgelopen week zijn er liefst 27% meer nieuwe meldingen van COVID-19-besmettingen gerapporteerd dan een week eerder.

In de week van 2 tot en met 8 december zijn er 43.103 nieuwe personen met een positieve COVID-19 uitslag gemeld. Dit is een stijging van ruim 9.000 meldingen vergeleken met de week daarvoor toen 33.949 meldingen werden gerapporteerd. In iedere veiligheidsregio is sprake van een stijging in het aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners. Meer mensen hebben zich laten testen. Het percentage mensen met een positieve testuitslag is gestegen naar 11,6%. In de week ervoor was dat 11,1%. Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op 1.

DINSDAG 1 DECEMBER

15.01 uur Afgelopen week was een lichte daling te zien in het aantal nieuwe meldingen van COVID-19-besmettingen, namelijk 33.949 nieuwe meldingen, tegenover met 36.931 nieuwe meldingen in de week daarvoor (-8%). Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op de 1. Belangrijkste oorzaak van besmetting is nog altijd contact thuis tussen familie en huisgenoten.

DINSDAG 24 NOVEMBER

15.01 uur De druk op de zorg vanwege COVID-19 blijft hoog. In de afgelopen week rapporteerden de GGD’s 36.931 nieuwe meldingen van vastgestelde COVID-besmettingen. Dit is ongeveer even veel als in de week daarvoor toen er 37.706 nieuwe meldingen van COVID-19 werden gerapporteerd (-2%). Het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen daalde wel licht, van 1.496 naar 1.291. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care daalde ook licht, van 224 vorige week naar 193 deze week.

DINSDAG 17 NOVEMBER

16.01 uur Afgelopen week is het aantal nieuwe meldingen van COVID-19 voor de tweede week op rij gedaald ten opzichte van de week daarvoor. De huidige afname van meldingen en ziekenhuisopnames is in lijn met de berekeningen die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voorafgaand aan de maatregelen heeft gemaakt. In alle regio’s is het aantal meldingen afgenomen. De daling in het aantal positief geteste personen, ziekenhuis- en IC intensive care -opnames van deze week is echter duidelijk minder groot dan de week daarvoor. 

DINSDAG 10 NOVEMBER

15.01 uur Langzaam maar zeker worden de coronaberichten positiever. Werd maandag al duidelijk dat er een voor 90% werkzaam vaccin aan zit te komen, vandaag meldt het RIVM in haar weekupdate stevige dalingen op alle fronten. Zo is het aantal nieuwe meldingen van COVID-19 met 32% gedaald ten opzichte van de week daarvoor. In alle regio’s is het aantal meldingen afgenomen. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt.

WOENSDAG 4 NOVEMBER

14.12 uur Bij de Bibliotheek AanZet stellen ze de veiligheid en gezondheid van zowel de bezoekers als medewerkers voorop. Daarom volgen zij de richtlijnen van het RIVM en zijn al hun fysieke vestigingen tot en met 18 november gesloten. Dankzij de virtuele vestiging hebben leden op elk moment van de dag toegang tot de collectie. Zo kan iedereen vanuit huis lekker blijven lezen, luisteren en leren.

DINSDAG 3 NOVEMBER

19.14 uur Twee weken lang krijgen we te maken met strengere maatregelen, waarna we terugkeren naar de huidige ‘lichtere lockdown’, kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan. Volgens hem gaat het qua besmettingscijfers momenteel niet slecht, maar ‘ook niet goed genoeg’. De maatregelen gaan woensdag 4 november om 22.00 uur in. Het algemene advies luidt: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. De maximale groepsgrootte buiten gaat naar twee personen, kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd. Binnen zijn maximaal twee volwassen gasten per dag toegestaan, ook met dezelfde uitzondering voor kinderen. Alle publiek toegankelijke gebouwen en doorstroomlocaties gaan bovendien twee weken dicht: musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, buurthuizen, theaters en andere podia moeten de deuren sluiten. Ook zwembaden moeten tijdelijk sluiten. Sportscholen kunnen openblijven maar er mogen geen groepslessen worden gegeven.

15.00 uur Afgelopen week is het aantal nieuwe meldingen van COVID-19 in Nederland iets gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Dat is voor het eerst sinds de week van 25 augustus. Het reproductiegetal R ligt echter nog steeds geheel boven de 1. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is iets toegenomen. Het percentage positieve testen is nog hoog (16,6%), maar daalt sinds juli 2020 voor het eerst in vergelijking met de voorgaande week.

DINSDAG 27 OKTOBER

14.45 uur Afgelopen week is het aantal meldingen van besmetting met Covid-19 verder toegenomen in Nederland, zo meldt het RIVM. Wel nam het aantal nieuwe meldingen opnieuw minder snel toe dan de week hiervoor. Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal intensive care-opnames neemt nog wel verder toe. In de afgelopen week zijn 67.542 nieuwe meldingen van Covid-19 ontvangen, een stijging van bijna 12.000 (22%) ten opzichte van de week daarvoor, toen was het 27%. De week ervoor zagen we nog een stijging van 60%.

MAANDAG 26 OKTOBER

10.20 uur Het Gorcums Winterfestijn gaat dit jaar niet door. De 15e editie van dit jaarlijkse evenement stond gepland van 12 december 2020 tot en met 3 januari 2021. Door de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur van Stichting Gorinchem Citymarketing unaniem besloten het evenement te annuleren.

VRIJDAG 23 OKTOBER

14.44 uur Een nieuwe mijlpaal in de coronapandemie, en bepaald geen positieve: voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord.

DINSDAG 13 OKTOBER

20.00 uur Het kabinet nieuwe vergaande maatregelen die een laatste stap zijn voor een nieuwe lockdown. De belangrijkste nieuwe maatregelen staan hier op een rij

14.54 uur Op de dag dat de regering strengere coronamaatregelen bekend gaat maken, komt het RIVM met zorgwekkende cijfers. Het aantal nieuwe gemelde besmettingen was afgelopen week liefst 43.903 tegenover 27.485 de week ervoor, een stijging van 60%.

08.54 uur Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel.

ZATERDAG 10 OKTOBER 

21.30 uur Vanaf nu kan iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet.

19.21 uur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is vandaag naar het risiconiveau ‘ernstig’ gegaan.

DINSDAG 6 OKTOBER 14.02 uur In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal coronagerelateerde meldingen verder toe in Nederland. In de afgelopen week van 30 september tot en met 6 oktober meldden de GGD’s in totaal 27.485 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor COVID-19, tegenover 19.326 vorige week. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 18-24 jaar. In de afgelopen week zijn 803 ziekenhuisopnames van COVID-19 patiënten gemeld. In de week daarvoor waren dit 501 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen.
We zien deze toename ook in het aantal IC-opnames vanwege COVID-19. In de afgelopen week meldde Stichting NICE 122 opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 100 opnames. In de afgelopen week zijn 89 COVID-19 patiënten gemeld als overleden, tegenover 102 een week eerder. De overledenen hadden een leeftijd tussen de 50 en 95 jaar.

ZATERDAG 3 OKTOBER 17.05 uur Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 3972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3831 meldingen van positieve tests gekregen. Dat getal werd zaterdag bijgesteld naar 3829. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Daaronder waren vijf overleden patiënten in de gemeente Vijfheerenlanden

WOENSDAG 30 SEPTEMBER 16.28 uur Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

MAANDAG 28 SEPTEMBER 15.58 uur Horecagelegenheden in het hele land moeten voorlopig om 22.00 uur de deuren sluiten. Ook wordt geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden, inclusief het betaald voetbal. Dat zijn maatregelen die het kabinet sterk overweegt om de opmars van het coronavirus te stuiten, melden ingewijden. De ingrepen gelden in eerste instantie voor drie weken.


advertentie
advertentie