Afbeelding
Esther Coumans

Coronaregels worden versoepeld; meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open

Corona

DEN HAAG - ANP Het kabinet versoepelt de coronaregels. De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens de persconferentie aan. ,,We nemen een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan”, aldus Rutte. ,,We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij.”

Theaters, bioscopen en musea mogen vanaf 5 juni onder voorwaarden weer open en bezoekers ontvangen. ,,Het is een gecalculeerd risico, en als de hemel naar beneden valt en de cijfers de lucht inschieten hebben we een nieuwe situatie”, waarschuwt Rutte. ,,Maar dat scenario is onwaarschijnlijk.”

DERDE STAP De derde stap die vanaf 5 juni van kracht is, betekent dat er maximaal vijftig mensen in bioscopen en theaters ontvangen mogen worden. Vaste plaatsen, de anderhalvemeterregel en een ‘checkgesprek’ zijn verplicht. De vaste regels, zoals het dragen van mondkapjes en het handen wassen, blijven ook van kracht.

Met toegangstesten zijn meer bezoekers welkom. In een zaal van zeshonderd man kunnen op die manier zo’n tweehonderd bezoekers worden ontvangen. Nachtclubs, discotheken en evenementen vallen nog niet onder de nieuwe fase.

Behalve de terrassen mogen vanaf 5 juni ook cafés zonder terras en restaurants weer open. Bovendien mag de horeca dan langer openblijven, tot 22.00 uur, heeft het kabinet aangekondigd. Ook mogen er dan maximaal vier mensen aan een tafel zitten. Entertainment in de horeca, zoals het tonen van EK-wedstrijden op schermen, blijft voorlopig verboden.

Tegelijk met de versoepelingen in de horeca vervalt ook het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur in winkels. Ook dat schuift op naar 22.00 uur.

VACCINATIEPROGRAMMA Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus loopt ongeveer twee weken vertraging op door de leveringsproblemen bij producent Janssen. ,,We hebben iets langer nodig om iedereen de eerste prik te geven. In plaats van begin juli wordt het half juli”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo’n 313.000 prikken.

Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie