Afbeelding

Column - Loes de Loopbaanadviseur: Veranderingen

7 december 2023 om 14:36 Economie

December is een maand van reflectie. Vooral in Amerika en Engeland was het ooit een gewoonte om in deze laatste maand van het kalenderjaar een lange brief aan familie en vrienden te schrijven, met hierin een verhalend overzicht van wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. Met de schrijver zelf en met zijn of haar gezin. Zulke brieven zijn vandaag de dag zeldzaam en dat is jammer. Reflecteren is belangrijk. Van reflecteren kun je leren, zou Sinterklaas dichten.

Wat ging er goed? Wat kan er beter? Iedereen heeft tegenslagen gehad afgelopen jaar. Dat kan niet anders. De vraag is: hoe ging je daar mee om? Ben je er te lang bij stil blijven staan waardoor je niet meer verder kon? Of ben je er juist te snel aan voorbij gegaan en heb je misschien emoties weggedrukt die er op een later moment alsnog uitkomen?

En hoe ga je met veranderingen om? Alles om je heen verandert constant. Het weer, de mensen om je heen, de arbeidsmarkt, je bankrekening, je lichaam. Sommige zaken hebben we zelf in de hand. Andere niet.

Verzet je je tegen de veranderingen waar je geen invloed op hebt? Zonde, want dat kost je waarschijnlijk veel energie die je misschien beter kunt gebruiken voor de dingen waar je wél invloed op hebt. Neem je regie over de zaken die je wél zelf kunt veranderen? Of voel je je dan machteloos; een slachtoffer van de omstandigheden?

Ook voor de dingen die je niet kunt veranderen geldt: aan jou hoe je er op reageert of er mee omgaat. Er is altijd een keuze.

Tijd voor reflectie dus, in deze laatste weken van het jaar. Welke verandering zou de meest positieve impact op je leven hebben? Wil je iets veranderen op het gebied van werk of (bij)scholing? Dan kun je bij ons terecht voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. Kom naar ons inloopspreekuur (Stadhuis Gorinchem) op maandag tussen 12.00 en 14.00 uur, of stuur een mail naar regioav@leerwerkloket.nl om een afspraak te maken.

Groeten,

Loes de Loopbaanadviseur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie