De optocht in Gorinchem van 3 maart 2019
De optocht in Gorinchem van 3 maart 2019 foto; gp-buro

Bliekenstad carnavalseiland in de regio

Evenementen

GORINCHEM Wie een carnavalsoptocht wil meemaken, kan daarvoor nog altijd gewoon terecht in Gorinchem. Maar Bliekenstad is wel echt een carnavalseiland in de regio, want het is de enige optocht in de wijde omtrek. Voor het massale carnavalsplezier moet je toch echt ten zuiden van de Maas zijn.

Tijdens het aankomend carnaval kun je terecht bij bijna negenhonderd optochten. De meeste worden in Noord-Brabant georganiseerd (329), gevolgd door Limburg (298) en Gelderland (107). Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van gegevens van Optochtenkalender.nl. Dit is een site waar paradeliefhebbers onder meer carnavalsoptochten aanmelden.

Van Aopelaand (het Brabantse Nispen) tot Zottendael (Ewijk, Gelderland) worden vanaf vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 februari praalwagenparades, jeugdoptochten en lampionstoeten georganiseerd. Zondag (302 optochten) en zaterdag (214) zijn de meest populaire dagen, zoals te zien is op onderstaande interactieve kaart. 

Klik op de stippen om datum en starttijd van de optochten te zien.

De optocht van Bliekenstad start zaterdag 22 februari om 13.11 uur. en leidt door de binnenstad. Het defilé vindt dit jaar weer gewoon plaats op de Grote Markt onder leiding van Henry Wessels. Daarna gaat de optocht de Arkelstraat in, waarna men zich voor de prijsuitreiking naar het Bliekengat (Theater De Vijfzinnen) kan bewegen

De route van de optocht is als volgt:

Start: Schelluinsestraat, Stadhuisplein, De Kom, Tussen de Twee Bruggen, Westwagenstraat, Gasthuisstraat, Arkelstraat, Walstraat, Kortendijk, Langendijk, Eind, Tolsteeg, Krabsteeg, Boerenstraat, Molenstraat, Grote Markt, Arkelstraat

De route door de Bliekenstadse binnenstad

Niet alleen in Gorinchem of zuidelijke plaatsen als Oeteldonk, Lampegat en Mestreech gaan carnavalsgangers de straat op. Zo vindt de meest noordelijke optocht plaats in het Groningse dorp Kloosterburen, dat tijdens carnaval beter bekend staat als Kronkeldörp. 

KATHOLIEK De plaatsen waar buiten Brabant en Limburg carnaval gevierd wordt, zijn van oudsher overwegend katholieke steden en dorpen. Dit verband zie je terug op deze kaart, waarop we de optochten van dit jaar hebben gecombineerd met de meest recente cijfers van het CBS over het aandeel rooms-katholieken per gemeente.

Duidelijk is het carnavalsfeest ook in de Kop van Noord-Holland (Knarrenburg/Heerhugowaard en Haringdonk/Enkhuizen) wordt gevierd, net als in een handjevol dorpjes in de gemeente Emmen.

Ook vallen de noord-Twentse grensgemeenten Tubbergen, Dinkelland, Rossum en Losser op door een hoge concentratie carnavalsoptochten.

Over de cijfers

De gegevens zijn afkomstig van Optochtenkalender.nl, waar liefhebbers onder meer carnavalsoptochten aanmelden. Elk icoon is één optocht. 

Louis van Oort

advertentie