The making of War Pony: 'Bijna alle mensen in de film zijn mensen die echt daar wonen'
The making of War Pony: 'Bijna alle mensen in de film zijn mensen die echt daar wonen' Bear Damen

Prijswinnaar War Pony bij het Internationaal Filmfestival Gorinchem: ‘Ik geloof hopeloos in film’

3 april 2023 om 17:32 Film

GORINCHEM Gorinchem is van 13 tot en met 16 april hét middelpunt van de filmwereld. Het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG) haalt de wereld naar de vesting.  De komende weken proef je alvast aan dat wat het filmfestival te bieden heeft. Deze week een interview met Bear Damen, producent van War Pony, zaterdag 15 april te zien op het IFFG mét Q&A met Bear.

War Pony is een film over twee jongens die wonen in de Amerikaanse Pine Ridge Indian Reservation: Bill, die de American Dream na wil jagen, en puber Matho, die graag volwassen wil worden. Beiden hebben te maken hebben thema’s zoals armoede, verstoorde gezinnen en uitbuiting door de dominante witte cultuur. De film ging in première op het filmfestival in Cannes en won daar de prestigieuze Caméra d’Or.

Bear, je bent als producent betrokken bij War Pony, maar jij doet veel meer binnen de filmwereld.
,,Ik houd van, en geloof hopeloos in, film. Ik ben voornamelijk regisseur en schrijver en ben begonnen met muziekvideo’s en commercials (hij regisseerde onder meer een videoclip voor de bekende artiest James Blake en commercials van onder meer Mini, Patta Napapijri, Zalando en Hornbach, red.). Langzaam is dat uitgegroeid tot een internationale bezigheid in Europa en Amerika. Vervolgens ben ik met een vriend productiehuis Couscous gestart.”

Wat doe je als producent?
,,Nadat je de keuze hebt gemaakt of je tijd en geld in de film wil steken, help je met allerlei aspecten: van het zoeken van de cast tot aan de budgetten. Je regelt alles om de film te verwezenlijken.”

Hoe ben jij betrokken geraakt met de film War Pony?
,,Op een gegeven moment kwam Sacha Ben Harroche met het script van War Pony naar ons. Wij waren meteen enthousiast en geloofden heel erg in dit verhaal. Er is weinig bekend over Native Americans. Veel mensen, ook in Amerika, weten niet wat de leefomstandigheden in deze reservaten zijn. Wat ik belangrijk vind te vertellen is dat regisseurs Riley Keough (bekend van onder meer Daisy Jones & the Six, Logan Lucky en The Terminal List) en Gina Gammell héél lang research hebben gedaan voor War Pony. Ze hebben ter plekke contacten opgedaan en vrienden gemaakt zodat ze de waarheid van dit verhaal kunnen vertellen. Het is een project met liefde voor dit hoopvolle verhaal. Jaren waren ze bezig voordat er überhaupt een camera werd aangezet. Deze film is niet puur bedacht in Los Angeles. Er wordt ook gebruik gemaakt van non-actors. Bijna alle mensen in de film zijn mensen die écht daar wonen.”

Wat hoop je dat de mensen zien in deze film?
,,Je hoopt altijd dat het lukt de essentie van het script aan mensen te vertellen. Deze film heeft verschillende lagen. Eén laag is in algemene zin laten zien hoe mensen daar leven, het tonen van hun bestaan. De andere laag is het vertellen van een hoopvol verhaal van twee zielen die daar opgroeien en zich op hun eigen manier daar doorheen bewegen. Dat kan ook een emotionele laag geven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie