Festivaldirecteur Anika van der Kevie:
Festivaldirecteur Anika van der Kevie: IFFG

Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG) toont filmparels - deze week van start!

10 april 2023 om 16:14 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Gorinchem is van 13 tot en met 16 april hét middelpunt van de filmwereld. Het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG) haalt de wereld naar de vesting. Festivaldirecteur Anika van der Kevie heeft ontzettend veel zin in de start van het festival.

Anika, de zevende editie. Inmiddels zo veel ervaring dat de laatste dagen voor het festival rustig verlopen?

,,Haha, nee hoor, we zitten midden in de hectiek van de laatste dagen. Films die binnenkomen, spullen die geleverd worden, Q&A’s met regisseurs en producenten afstemmen. In augustus begin je met het concept en nu is het moment dat ál die lijntjes die je hebt uitgezet bij elkaar komen. We hebben er ongelooflijk veel zin in. Een film op het grote doek zien, dat blijft iets magisch en we merken dat bezoekers daar ook weer naar uitkijken.”

Waar merk je dat aan?

,,We ontvangen zó veel positiviteit. Het is supertof dat we na corona weer volle zalen mogen verwachten in theaters De Nieuwe Doelen, mét de rode stoelen, ’t Pand en Peeriscoop. Mensen vertellen ons ook dat ze echt weer zin hebben om gezamenlijk naar de film te gaan. Voor mensen die niet van huis weg kunnen bieden we ook nog films on demand aan, een service voor de thuisblijver, maar we verwachten weer drukbezochte theaters. Het IFFG is namelijk meer dan alleen een film kijken. Het is mensen ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan.”


De focus ligt deze editie op Zuid-Korea. Waarom?

,,De filmindustrie in Zuid-Korea is echt booming. Er komen zulke mooie producties vandaan. Met natuurlijk de bekende film Parasite, die in 2019 als eerste niet-Engelse film de Oscar voor Beste Film won. Mensen kunnen Zuid-Koreaanse klederdracht bewonderen en er zijn Koreaanse games voor jongeren in het filmcafé. Gorinchem en Zuid-Korea hebben natuurlijk ook een relatie vanuit het verleden, op vertoon van je IFFG-ticket kun je gratis naar het Hendrick Hamel Museum. Die samenwerking met de stad proberen we altijd te zoeken.”

Als je iets uit mag kiezen van deze zevende editie. Waar ben je dan trots op?

,,Sowieso op het team. Het filmfestival wordt elke editie grootser en het team flikt het toch maar weer elk jaar. Daarnaast ben ik heel blij met de mooie titels die we vertonen. Sommige films gaan bij ons in voorpremière en het is heel tof dat dit kan in ons mooie stadje. Dat betekent dat we ertoe doen binnen de filmwereld. Dat horen we ook veel van distributeurs: ‘Wat tof wat jullie neerzetten in Gorinchem’. 

Gaaf dat regisseurs en producenten de moeite nemen naar het IFFG te komen voor een Q&A

Het is ook gaaf dat regisseurs en producenten de moeite nemen naar het Internationaal Film Festival Gorinchem te komen voor een Q&A. Zo komt onder anderen producent Bear Damen over War Pony praten en hebben we zondag bij Utama een live verbinding met regisseur Alejandro Loayza Grisi vanuit Bolivia.”

,,En”, zo besluit Anika. ,,Waar ik ook trots op ben is het Lokaal Talent Programma, dat gepresenteerd wordt door Martin Koolhoven, vol met jonge filmmakers. Het IFFG toont stuk voor stuk parels voor een heel verschillend publiek. Je wordt echt meegevoerd naar elders op de wereld. De mensen krijgen dingen te zien die ze niet dagelijks zien, waardoor je de wereld om je heen beter begrijpt. Film raakt me elke keer weer. Ik krijg nooit genoeg van film.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie