Afbeelding
Henk Lammertink

Boekje over Jan Blanken, grondlegger van de Lingewerken, nu ook verkrijgbaar bij de VVV in Gorinchem

30 juni 2021 om 17:52 Historie

GORINCHEM In aanwezigheid van wethouder Joost van der Geest van Gorinchem en wethouder Cees Taal van de Vijfheerenlanden overhandigden Henk Lammertink en Harry Hoving, van de Stichting Jan Blanken Vianen 2018, het informatieve boekje ‘Jan Blanken en de Vijfheerenlanden’ aan Anne Hogeweg ,medewerkster van de VVV in Gorinchem.

Fortes Creantur Fortibus staat er in het wapen van de stad Gorinchem. Oftewel ‘Sterken brengen sterken voort’. Deze wapenspreuk verraadt een bewogen geschiedenis. Een geschiedenis waarin ook Jan Blanken een grote rol heeft gespeeld.

Bij de grote overstroming in 1809 ontsnapte Gorinchem aan een ramp. Vanuit de Linge en vanuit de Merwede liepen water en ijs de Lingehaven binnen. Toen de Noorderlingedijk bij Kedichem het begaf, betekende dat een ramp voor de Vijfheerenlanden, maar de redding van Gorinchem.

Na de overstroming van 1809 werden naar ontwerp van Jan Blanken de Lingewerken uitgevoerd. Ook in Gorinchem werd toen een en ander aangepakt, met onder andere de aanleg van waaiersluizen en het graven van het Kanaal van Steenenhoek.

Wethouder Taal was dan ook blij dat met de overhandiging van het boekje “De Vijfheerenlanden en Gorinchem elkaar hebben gevonden op het gebied van recreatie en toerisme. Dit met Jan Blanken als verbindende factor”. Wethouder Van der Geest was het met hem eens omdat, naast de genoemde werkzaamheden van Jan Blanken, ook het Zederikkanaal (huidige Merwedekanaal) dankzij Jan Blanken is gerealiseerd en dat hij in 1815, samen met Cornelis Kraijenhof, de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was.

advertentie
advertentie