De Grote Mark, in het centrum van Gorinchem met in het midden de fraaie fontein. Het bankgebouw met lichtreclame is duidelijk zichtbaar. De bus staat voor onze ouderlijke woning.
De Grote Mark, in het centrum van Gorinchem met in het midden de fraaie fontein. Het bankgebouw met lichtreclame is duidelijk zichtbaar. De bus staat voor onze ouderlijke woning. www.serc.nl

‘Dit was Gorinchem’: Atletische inbraak

4 mei 2023 om 11:11 Historie

GORINCHEM Eerder deze week deden we een oproep voor de mooiste verhalen over de verdwenen monumenten in Gorinchem. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Dit was Gorinchem’ met zeventig verdwenen monumenten uit de stad. Inmiddels komen de eerste verhalen binnen, waaronder onderstaand schitterende verhaal van Bert Vreeswijk!

,,Op 16 jarige leeftijd was ik als jonge atleet al lid van atletiekvereniging Typhoon en vond het polsstokhoogspringen een van de mooiste nummers om te beoefenen. In de wintermaanden wanneer er niet werd gesprongen, nam ik mijn polsstok altijd mee naar huis en “parkeerde” deze dan op zolder aan de Grote Markt in het centrum van Gorinchem. Wij woonden daar als gezin in een Herenhuis dat direct gelegen was naaste een bankgebouw, daar waar nu restaurant “Kees” is gevestigd.

Onze overburen waren de uitbaters van Café Het Pothuis (zie foto). De bankdirecteur van de buren naast ons woonde met zijn gezin boven het bankgebouw en eigenlijk hadden wij nauwelijks contact met elkaar. Tot er op een dag, op een zaterdag, bij ons werd aangebeld. Toen mijn vader de deur opende, stond de buurvrouw lichtelijk in paniek voor zijn neus en vroeg hem om hulp. Wat was namelijk het geval? De vrouw van de bankdirecteur was boodschappen wezen doen en had haar huissleutel vergeten mee te nemen. Toen ze bij terugkomst aanbelde, werd er maar niet opengedaan, terwijl ze zeker wist dat haar man thuis was. Ze was dan ook erg ongerust en dacht dat er misschien iets erg was gebeurd. Daarop nam mijn vader een kloek besluit en zei tegen de buurvrouw dat ze maar even moest wachten en dat hij even zou kijken of hij haar kon helpen.

ALS EEN VOLLEERD BRANDWEERMAN

Mijn vader, die al dik in de vijftig was, liep vervolgens naar de zolder en klom via een ladder via het dakraam van onze woning naar buiten en zag dat de grote lichtkoepel op het dak van het bankgebouw open stond. Daarop ging hij terug naar zijn zolder, pakte mijn lange polsstok die daar lag opgeslagen en schoof deze door het dakraam naar buiten. Dat eenmaal gedaan hebbende, liet hij de polsstok door de openstaande lichtkoepel in het bankgebouw zakken en liet zich als een volleerd brandweerman aan de polsstok langzaam naar beneden glijden en was binnen!

BANKOVERVAL?

Waar zou de buurman zich op kunnen houden, bedacht hij zich? Toen hij na enig zoeken een van de deuren in het huis opende, zag hij de buurman op zijn bed liggen, in een diepe slaap verzonken. Hij tikte de man vervolgens voorzichtig wakker. Die schrok zich een ongeluk en dacht dat er sprake was van een bankoverval! Nadat mijn vader de man had gerustgesteld en hem de toedracht van zijn aanwezigheid had verklaard, en voor zijn vrouw de deur had geopend, konden alle partijen er wel hartelijk om lachen en zijn de vriendschapsbanden tussen de buren na dit ludieke voorval aanzienlijk verbeterd!”

Heb je ook een mooi verhaal rond de verdwenen monumenten van Gorinchem? Stuur het naar stad.gorinchem@bdu.nl De drie mooiste verhalen krijgen een plek in onze krant en website, de overige verhalen worden alleen gepubliceerd op onze website. 

advertentie
advertentie