Een voetstoof
Een voetstoof museum De Koperen Knop

Museum de Koperen Knop zoekt stoven voor nieuwe expositie

18 september 2023 om 19:08 Historie

REGIO Begin december 2023 start in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de expositie Stoof. Daarin worden drie in de streek bekende benamingen van stoven uitgebeeld in hun verschillende vormen en soorten. Dat is naast de stoofpot (eten) en de knotstoof (onderkant van de knotwilg) ook de voetstoof. 

Veel ouderen kennen deze voetstoof nog van vroeger. Van thuis of in de kerk. In de tijd dat er nog geen centrale verwarming was, kon het over de vloer erg koud zijn en dan was de voetstoof een uitkomst. Ook in een rijtuig werden ze gebruikt, maar dan als reisstoof. Onderin de voetstoof werd een vuurtestje geplaatst, met daarin gloeiende kolen en zo kon je genieten van de heerlijk uitstralende warmte. 

Voor de expositie is De Koperen Knop is op zoek naar voetstoven. Liefst veel en ook zo veel mogelijk verschillende. Deze worden gebruikt om ze in een compositie op te nemen. Wie een of meer stoven aan het museum wilt uitlenen (of schenken) kan bellen naar 0184-611366 of mailen naar koperenknop@koperenknop.nl. Het museum neemt dan op een later tijdstip contact op.      

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie