Sloop van de botermarkt in 1972
Sloop van de botermarkt in 1972 Regionaal Archief Gorinchem

Herbouw van de botermarkt op autovrije Groenmarkt in Gorinchem

2 december 2023 om 09:21 Historie

GORINCHEM Mocht het daadwerkelijk komen tot het autovrij maken van de Groenmarkt, dan kan misschien ook de Botermarkt terugkeren in het Gorcumse straatbeeld. Dat schrijft Cees Streefkerk aan de redactie van de Stad Gorinchem. Het is niet de eerste keer dat hij dit idee opperrt, hij deed ook al een jaartje of tien geleden.

,,Denk je eens in, geen geparkeerd blik meer, maar een mooie overkapping bij het stadhuis”, zo vertelt Streefkerk. Tien jaar geleden legde hij zijn idee al voor aan bestuurders, compleet met foto’s en tekeningen. Streefkerk woont in Terheijden, maar groeide op in Gorinchem. Hij werkte zijn leven lang in de staalconstructie en maakte voor de nieuwe Botermarkt een eigentijds ontwerp dat hij baseerde op oude foto’s. ,,Ik heb het altijd jammer gevonden dat de Botermarkt in de jaren zeventig is gesloopt. Ik kende de overkapping vooral als fietsenstalling.” Op de Groenmarkt werd al in vroeger eeuwen boter verhandeld, de overkapping moest voorkomen dat de boter smolt in tijden van hitte.

De plannen tot het autovrij maken van de Groenmarkt staan in de pas aangenomen klimaatadaptatie strategie. De gemeente wil de binnenstad vergroenen en auto’s weren uit de binnenstad. Tijdens grotere evenementen zoals het Zomerfeest en recent de intocht van Sinterklaas wordt de Groenmarkt al autovrij gemaakt. Het inleveren van parkeerplaatsen in het hart van de stad wil de gemeente pas uitvoeren als parkeergarage Kweeklust is uitgebreid.  

.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie