Marco van Trigt.
Marco van Trigt. Rob Kreszner

Van Trigt maakt bewegende kunst

30 augustus 2020 om 08:01 Kunst

Rubriek Gorcums Museum

GORINCHEM In de expositie On the move toont het Gorcums Museum hedendaagse kunst in beweging: alles draait, woelt, tuimelt, schuift, bromt, wiebelt en verschiet van kleur. Een gesprek met Marco van Trigt, een Gorcumse kunstenaar die deelneemt aan deze expositie.

Het patroon van cirkel, vierkant, driehoek is de basis van de kunstwerken van Marco van Trigt. In het trappenhuis van het Gorcums Museum hangt onbeweeglijk zijn ‘cirkel, vierkant, driehoek 01’ dat enkele jaren geleden door het museum werd aangekocht. Speciaal voor de tentoonstelling ‘On the Move’ maakte Marco de installatie ‘Black Wave’, een werk dat voortdurend beweegt.

Techniek en kunst, dat lijken twee erg verschillende dingen! Marco: ,,Niet helemaal. Ik heb een opleiding als industrieel ontwerper en daarin leer je ook het nodige over mechanica. Ik maakte tot voor kort alleen statisch werk dat beweging suggereert. Daarom vond ik het een uitdaging om voor deze expositie een echt bewegend werk te maken. Eigenlijk is dit een soort van trekpoppetje, een krukas zet het hele werk in beweging.”

Je kunt iets bedenken maar als je het dan hebt gemaakt moet het ook nog werken. ,,Het is alles bij elkaar een project dat ruim twee maanden in beslag nam. De kosten bij zo’n project liggen hoog doordat je afhankelijk bent van derden, gelukkig heb ik een stukje sponsoring gekregen van Web-company. Het concept dat ik in mijn hoofd had, heb ik ontwikkeld met Inventor, een softwareprogramma om 3D-modellen te maken. Met dat programma kun je het ontwerp laten draaien en zien of het wel kan functioneren zoals je dat hebt bedacht. Je moet je creativiteit als het ware omzetten in een mechanisch model. Na de ontwerpfase ben ik met geavanceerde apparatuur, beschikbaar gesteld door VTO Machining en bediend door mijn goede vriend Frens van Heeren, het model gaan waterstralen, draaien en nafrezen. Een proces dat ook weken duurt doordat je afhankelijk bent van externe partijen. De kunstenaar is dan soms tevreden maar de technicus zelf nog niet. Maar uiteindelijk klopt het resultaat. Een geweldige ervaring.”

Van Trigt hoopt dat ‘Black Wave’ kan blijven bewegen bijvoorbeeld in de hal van een dynamisch bedrijf of een openbare instelling waar veel mensen komen. ‘Black Wave’ is tot en met 22 november te zien in het Gorcums Museum.

advertentie
advertentie