,,Ik houd van geschiedenis, schilderijen en het museum", aldus Esther Franken.
,,Ik houd van geschiedenis, schilderijen en het museum", aldus Esther Franken. Rob Kreszner

Esther digitaliseert museumcollectie

14 oktober 2020 om 07:59 Kunst

GORINCHEM Het Gorcums Museum is ooit opgericht om de verzameling van de Historische Vereniging ‘Oud-Gorcum’ een plaats te geven. Dat gebeurde om precies te zijn in 1912 op de bekende locatie ‘Dit is in Bethlehem’. Sindsdien is de collectie oude en nieuwe kunst maar vooral van voorwerpen uit de geschiedenis van onze stad alleen maar gegroeid. Het bewaren, conserveren en registreren van deze kostbare verzameling is één van de kerntaken van het museum.

door Fred Mertens

Alles tentoonstellen zou mooi zijn maar is onmogelijk. Daarom werken vele musea aan het digitaal in kaart brengen van de collectie. Het Gorcums Museum is daar twee jaar geleden mee begonnen. Door fotograaf Henk Ganzenboom werden bijna 1000 voorwerpen gefotografeerd en voor het beschrijven ervan werd door het museum een ‘medewerker collectiebeheer’ aangetrokken. En dat werd Esther Franken die graag uitlegt waarom ze aan deze megaklus is begonnen.

Wat trok je aan in deze baan, want het klinkt toch een beetje stoffig, een museumdepot! Esther: ,,Ik houd van geschiedenis, schilderijen en het museum. Mijn interesse is heel breed en het museum zocht iemand die de kunstvoorwerpen ging beschrijven zodat die voor iedereen toegankelijk zijn via de website. Daarin ligt voor mij de uitdaging. Door de Gorcumse Ontwerpstudio Novel Monday is inmiddels een nieuwe website gebouwd met daarin een link naar het door veel musea gebruikte Europees registratiesysteem Axiell.”

Hoe pak je deze megaklus aan? Een plaatje met een praatje? ,,Ik noem dit project liever een ‘update naar 2020’ want we maken gebruik van de digitale middelen die nu voorhanden zijn. Een en ander was tekstueel al grotendeels beschreven. Het is voor mij echt een uitdaging om de collectie nu goed beschreven, laagdrempelig en ook historisch verantwoord te tonen op onze website. Alle gegevens in de beschrijving moeten kloppen. Hiervoor werk ik nauw samen met de vrijwilligers die bij dit project zijn betrokken en veel onderzoek doen. Je zou kunnen zeggen dat het kaartsysteem van vroeger wordt omgezet naar de huidige tijd waarbij we gebruik maken van moderne technieken en de communicatiemedia van 2020. Dit alles onder de eindverantwoording van de conservator. We hebben duizenden objecten in het depot dus het duurt nog even eer alles is gecontroleerd en beschreven."

Info: www.gorcumsmuseum.nl.

advertentie
advertentie