Merel Holleboom bij haar deuren met ‘knipoog’.
Merel Holleboom bij haar deuren met ‘knipoog’. Fred Mertens

'Ik nodig mensen uit om iets te doen'

28 oktober 2020 om 13:44 Kunst

GORINCHEM In de tentoonstelling On The Move – Beweging in de hedendaagse kunst zijn installaties te zien die bewegen, geluid maken of beweging suggereren maar ook digitale schilderijen en videopresentaties.

door Fred Mertens

In de entree van het Gorcums Museum staat uitnodigend een installatie van Merel Holleboom: een grote metalen wipwap waarmee de bezoeker een propeller in beweging kan zetten en daarmee een tornado kan opwekken. Met dit werk toont de kunstenares haar visie op de wereld namelijk dat het alleen samen lukt! We praten met Merel in de oude kunstzijdefabriek op het Nijmeegse NYMA-terrein. Bij haar atelier word je verrast door twee monumentale stalen deuren, met een knipoog. Waar komt jouw creativiteit en voorliefde voor metaal vandaan? ,,Mijn ouders waren allebei erg creatief en ik kreeg als 10-jarige in het weekend een rol ijzerdraad waar ik allerlei figuren van maakte. Ik heb altijd met mijn handen willen werken en dan het liefst met metaal. Na de middelbare school ging ik naar de opleiding werktuigbouw, maar toen ik een jaar later op de Waalbrug pech had met mijn motor vond ik autotechniek ineens een stuk interessanter en ben ik die opleiding gaan volgen. Daarna ben ik gaan doen wat ik eigenlijk altijd al wilde en ben ik naar de Arnhemse Kunstacademie ArtEZ gegaan. Die studie heb ik afgerond en sindsdien maak ik grote metalen installaties die kunnen bewegen.”

Waar vinden we jouw werk? Merel: ,,Ik maak beelden en interactieve installaties voor exposities, festivals en ontwerpwedstrijden zoals De Wachter waarmee ik in 2006 de KEMA-ontwerpwedstrijd won. Soms educatieve projecten zoals een voelbeest voor het blindenmuseum of een tekenmachine voor kinderen in een winkelcentrum. Ik wil dat mensen zich realiseren dat ze voortdurend keuzes maken. Ik nodig mensen uit om iets te doen maar ze beslissen zelf of ze dat ook doen. Je kunt één van mijn machines in beweging zetten en daardoor lawaai produceren maar je kunt ook besluiten om het niet doen. Dan heerst er rust. Ik wil mensen er bewust van maken dat de klimaatverandering wordt veroorzaakt omdat we continu bewegen.” Jouw beelden en installaties vereisen veel handwerk, lassen, plaatwerken, zagen, zwaar werk dus. ,,Eigenlijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met mijn werk. Altijd een overall aan, het is vuil, het stinkt en ik maak lawaai. Maar ik kan niet zonder.”

advertentie
advertentie