Maxim en Owen bij het kunstwerk Buiten de Waterpoort van Ad de Keijzer
Maxim en Owen bij het kunstwerk Buiten de Waterpoort van Ad de Keijzer Aangeleverd

Karin wandelde met haar kleinkinderen langs alle Gorinchemse kunst

28 september 2022 om 10:04 Kunst

GORINCHEM Hoe maak je kleine kinderen nieuwsgierig naar kunst? Hoewel dat niet de intentie was van Karin Biesheuvel toen ze begon met haar wandelingen langs de vele kunst in de stad, hebben de kleinkinderen Maxim en Owen zowel de 120 beelden met eigen ogen gezien. Met inmiddels 224 kilometer in de benen, rest nu alleen nog de wandeling naar het brugwachtershuisje op de Merwedebrug,

Maandag is voor Karin de vaste oppasdag op haar twee kleinkinderen, die inmiddels 2 en 3 jaar oud zijn. ,,Ze schelen maar een jaar en de eerste is net voor de corona pandemie geboren. Daarna werd mijn dochter weer zwanger tijdens de corona lockdown. Dat was allemaal best spannend, we waren allemaal bang om corona te krijgen. We probeerden in die tijd echt ons kringetje zo klein mogelijk te houden. Ook omdat mijn ouders van 85 en 88 jaar nog leven. Dus wat doe je dan als je op twee kleine kinderen moet passen? Er was niets open, je kon niet naar de kinderboerderij of even naar de stad. Daarom ben ik vooral heel veel gaan wandelen, ik had zo’n dubbele kinderwagen voor Maxim en Owen.” 

FOTO’S

Ze begon met rondjes over de wallen, totdat ze daar al die beelden ontdekte. ,,Ik woon al veertig jaar in Gorinchem, maar wist niet dat Gorinchem zoveel kunstwerken had. Maar tijdens dat rondje over de wallen bedacht ik me dat het leuk zou zijn om mijn kleinkinderen bij al die beelden op de foto te zetten. Daar maakte ik dan weer een instagram post van onder hashtag ‘Mooi Gorinchem’. Zo kreeg ik soms weer leuke reacties op, het is ook een mooie manier om de kunst onder de aandacht te brengen. Toen ik alles op de wallen had gefotografeerd ben ik lukraak door de stad op zoek gegaan naar meer beelden om zo foto’s met mijn kleinkinderen te maken.” Aanvankelijk wandelde ze zonder vast omlijnde route, totdat haar zoon haar attendeerde op het boekje van ‘Beelden in Gorinchem’, waar 123 kunstwerken in zijn beschreven en van een plattegrond zijn voorzien. 

OPENBARE GEBOUWEN ,,Toen ik eenmaal dat boekje had ben ik heel gericht gaan wandelen en ontdekte ik pas echt hoeveel kunstwerken Gorinchem heeft. Ook liet ik dan de oudste van de twee broertjes de foto’s in het boekje zien zodat hij zelf kon zoeken als we in de buurt waren. Ik ben nu in wijken en straten geweest waar ik nooit kom. Soms was het nog best even zoeken, dan vroeg ik het aan iemand uit de buurt en dan wisten ze het soms zelfs niet eens, terwijl het beeld dan om de hoek stond.” Een van de beelden die ze wandelend moeilijk kon vinden was dat van Don Satijn aan de Banneweg vlakbij het benzinestation. ,,Wat ook lastig was, waren de kunstwerken die binnen stonden in openbare gebouwen, zoals de bibliotheek, het gemeentehuis of de Nieuwe Doelen. Die waren allemaal dicht tijdens de lockdowns. 

POEZIE ROUTE Voor Karin, Maxim en Owen rest nu alleen nog de wandeling naar het brugwachtershuisje op de Merwedebrug. Vanaf haar woning in Wijdschild nog een fikse wandeling. ,,Dat ga ik pas doen als het echt mooi weer is. Alle foto’s van de kleinkinderen bij de beelden bewaar ik een apart mapje op instagram. Leuk om later nog eens terug te kijken, samen met Maxim en Owen.” Hoewel ze nu alle Gorinchemse kunst heeft gezien, gaat ze wel door met wandelen. Zo kan ze kiezen uit de wandeling langs de struikelsteentjes die zijn gelegd voor weggevoerde Joodse bewoners en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Of de poëzie route met 39 gedichten door de stad, die komende week haar tien jarig bestaan viert. Het boekje van ‘Beelden in Gorinchem’ is in 2019 uitgegeven en voor twee euro verkrijgbaar bij de VVV op de Grote Markt. 

Wandelen langs de beelden in de Lingewijk met Maxim en Owen
Het beeld de IJzeren lelie op de begraafplaats aan De Vries Robbeweg
Het beeld van moeder en kind op de vroegere 'School met den Bijbel' aan de Herman de Ruijterstraat
advertentie
advertentie