Ronald Giphart spreekt aan zijn keukentafel de audiotour in.
Ronald Giphart spreekt aan zijn keukentafel de audiotour in. Agnes Broeksema

Aan tafel met Ronald Giphart

27 december 2018 om 08:17 lokaal

GORINCHEM Het Gorcums Museum beleefde een mooi jaar met ruim 18.500 bezoekers, meer dan ooit tevoren. Tot medio maart kon het publiek genieten van de expositie 'Glass 4 Ever', over beeldend glas van nu. Daarna volgde 'Voor de draad ermee', over de kunst van het borduren, qua bezoek een absolute topper.

Rubriek Gorcums Museum door Rob Kreszner

Het museum slaagde erin om belangstellenden uit heel Nederland hiervoor te interesseren en naar Gorcum te trekken. De bijzondere interactieve installatie van Marijke Bongers, waarbij bezoekers hun eigen 'levensdraad' trokken, puilde letterlijk uit haar voegen.

In oktober vond de feestelijke opening plaats van De smaak te pakken, over voedsel in de kunst. De bekende schrijver Ronald Giphart, die een vaste kookrubriek in het AD heeft, verrichtte de opening.

AUDIOTOUR Maar dat is nog niet alles, want Giphart verleende ook zijn medewerking aan een leuke audiotour. Agnes Broeksema van De Letterbaas schreef de kritisch maar tegelijk heel geestige teksten en Giphart sprak ze in. 'Aan tafel met Ronald Giphart' is te beluisteren met behulp van de app izi.TRAVEL, die je gemakkelijk en gratis op je smartphone kunt installeren.

Agnes verdiepte zich in acht kunstwerken, waaronder een 17de eeuws pronkstilleven met zeevruchten en een hedendaags werk met pistolen van suikergoed. Bij het 'Hedendaagse varken', een kunstwerk van Teunen & Tjalkens, laat zij dit dier, gezegend met verlangens en gevoelens, zelf aan het woord: ,,Hoi. Ik heet Kliko. Ja ik weet het, een beetje rare naam hè. Ze noemen me zo omdat ik voornamelijk jullie voedselresten eet: aardappelschillen. Toegegeven: ik eet het liefst fruit, maar dat zit er helaas niet in….".

En zo gaat het verder, waarbij het varkentje tot zijn leedwezen vaststelt dat zijn vroegtijdige einde nadert: hij weegt honderd kilo dus zijn zes maanden zijn voorbij…

SCALA ACTIVITEITEN Naast de grote exposities waren ook kleine HVI-presentaties te zien, over het werk van Joke van Kerkwijk, Otto Haitsma en - op dit moment - van Guusje Bertholet. Ook die dragen bij aan de levendigheid in het museum, evenals de verschillende activiteiten die plaats vinden in de Kamer van de Tussentijd. Het museum hoopt, met een scala aan activiteiten, ook het komende jaar de loop er weer goed in te houden.

De volgende grote expositie gaat over een onderwerp dat ons allemaal raakt: bomen. Onder de - voorlopige - titel 'dromen van bomen' worden weer prachtige kunstwerken uit verleden en heden bijeengebracht. Een expositie om naar uit te kijken!

advertentie
advertentie