Afbeelding
Aron de Vries

De Smaak van... Aron de Vries

25 december 2018 om 11:21 lokaal

GORINCHEM ,,Het Huis van Inspiratie draait om samenwerking. Als partners van het Huis samenkomen kan er iets moois ontstaan. Een andere vorm van samenwerking is de coöperatie, een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel." In het Gorcums Museum laat Aron de Vries, verbonden aan het Regionaal Archief Gorinchem, iets zien van een dergelijke coöperatie, de HAKA.

Deze coöperatie had zijn hoofdkwartier in Rotterdam en had op een gegeven moment zestien fabrieken en elfhonderd winkels. Vanuit een socialistische gedachte werd van alles geproduceerd voor de gewone man: thee, koffie, bonen, koekjes, zeep en brandstoffen. In het museum kunt u vier kleine advertentieposters zien van de HAKA uit de vijftiger jaren. Bijzonder kleurrijk en ontworpen door J. Grijseels jr. uit Rotterdam. Daarnaast kunt u twee kleine advertenties lezen uit de lokale Gorcumse kranten. De HAKA was ook een begrip in Gorinchem.

Heeft u zelf thuis artikelen of herinneringen van HAKA? Laat het weten via a.vriesde@gorinchem.nl. 'De Smaak van Aron' is te zien van 19 december tot en met 8 januari 2019 in de Kamer van de Tussentijd.

advertentie
advertentie