Het jaarlijkse schoolbasketbaltoernooi staat in 2020 in teken van vijftig jaar Goba.
Het jaarlijkse schoolbasketbaltoernooi staat in 2020 in teken van vijftig jaar Goba. Egbert Egberts

Goba maakt zich op voor jubileumjaar 2020

31 januari 2019 om 21:28 lokaal

GORINCHEM Basketbalvereniging Goba bestaat in 2020 vijftig jaar. Tijdens het kalenderjaar zullen er diverse jubileumactiviteiten plaatsvinden.

Het jaarlijkse basketbaltoernooi bijvoorbeeld zal een speciaal karakter krijgen, maar ook tijdens de schoolbasketbalevenementen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs pakt de club uit. Na het jubileumevenement in 2020 zal er een boek worden samengesteld 'Goba: 50 jaar basketbalgeschiedenis in Gorinchem'. Voorzitter Björn Bahlmann: ,,Dat vergt nogal wat voorbereiding en uiteraard gaan we ook op zoek naar sponsoren die het boek mede helpen mogelijk te maken. In het historisch boekwerk, dat door de Stad Gorinchem correspondent Egbert Egberts zal worden samengesteld en geredigeerd verschijnen bijdragen van leden en oud-leden, van (oud)vrijwilligers en trainers/coaches. Met verhalen over Goba-coryfeeën van wie er een aantal helaas niet meer zijn. En foto's, véél foto's. Plus wat er nog zoal aan historisch materiaal te vinden is. Heb je daar wat van? Mail het naar wedstrijden@Goba.nu. Of maak via dit e-mailadres een afspraak om materiaal voor het boek over te dragen of te laten vastleggen."

Goba is opgericht op 1 mei 1970. In de jaren tachtig speelde het eerste herenteam lange tijd promotiedivisie, terwijl de vrouwenselectie hoogste klasse rayon speelde. Maar de echte successen kwamen in de jaren negentig. Onder de naam Den Braven/GOBA heeft de basketbalclub vanaf seizoen 1993- 994 tot en met seizoen 1995-1996 in de eredivisie gespeeld als professionele basketbalclub. In het seizoen 1994-1995 won Den Braven/GOBA de nationale beker, was runner up in het landskampioenschap en was de club finalist in de Haarlem Basketball Week. In het seizoen 2008-2009 werd het Heren 1-team van Cagemax/GOBA nog amateurkampioen van Nederland. Promotie naar het hoogste niveau was financieel helaas niet haalbaar. Door de jaren heen hebben ook talenten uit de wijde regio hun weg naar de Van Rappardhal en de Oosterbliek gevonden.

Bahlmann: ,,Vandaar dat wij als vereniging ook de oud-leden uit Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Geldermalsen en Molenlanden willen opsporen. Het gaat goed met Goba. Vanaf het seizoen 2017-2018 heeft Goba na afwezigheid van een seizoen weer een Heren 1-team, dat uitkomt in de tweede klasse van de Afdeling Zuid van de NBB. In de eerste competitiehelft zijn vier jeugdteams kampioen geworden. Volgend jaar, tijdens het vijftigste seizoen, zal de club weer uitkomen in de Afdeling West."

advertentie
advertentie