De 21-jarige Catherina droomt ervan professioneel regisseuse te worden.
De 21-jarige Catherina droomt ervan professioneel regisseuse te worden. P. Prosmas

Gorcumse maakt korte film

19 maart 2019 om 11:47 lokaal

GORINCHEM Catherina Iosifidis (21) uit Gorinchem studeert dit jaar af als regisseuse aan de kunstacademie. Ze maakt de korte film STER over een onzeker meisje in de danswereld, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Met dit project hoopt ze een opstapje te maken naar de professionele filmsector.

door Lucas Versteeg

Vanuit de Haarwijk reist Catherina dagelijks op en neer naar de kunstacademie AKV St. Joost in Breda. Ze zit in haar vierde jaar en is druk bezig met de voorbereidingen van STER. Hoewel de film maar tien minuten duurt, kost de hele productie veel tijd. ,,Vanaf september ben ik bezig met het voorbereiden en het bedenken van het verhaal", aldus Catherina. Ze is de regisseuse, dus heeft de film bedacht, het script geschreven, research gedaan, en alles geregeld voor de draaidagen. ,,Dat worden er drie. Ze vinden in april plaats op een dansschool."

INNERLIJKE STRIJD De film STER gaat over Stella, een meisje van 16. Ze danst de sterren van de hemel in haar dansklas om zo de solodans binnen te halen. Tegelijkertijd probeert ze zich in de groep te mengen, maar dit gaat minder goed dan ze had gehoopt. Dit maakt haar erg onzeker. Ze wordt jaloers op groepsgenoot Maud, waardoor ze handelt vanuit haar gevoel en haar waarnemingen onbetrouwbaar worden.

,,Het verhaal is een beetje gebaseerd op mijn eigen verhaal. Ik heb ook gedanst, en zo'n soort gelijke strijd meegemaakt. Als jong onzeker tienermeisje kan je doorslaan in jezelf steeds te willen aanpassen aan een zogenaamd perfect beeld."

BUITENBEENTJE Catherina vindt het belangrijk een verhaal te vertellen met haar film. ,,In de film komt erg naar voren dat de hoofdpersoon haar onzekerheid zelf inbeeldt. Ik wil duidelijk maken dat je vaak zelf degene bent die je onzekerheid creëert." Tijdens haar studie heeft Catherina eerder twee korte films gemaakt. ,,Mijn films hebben allemaal globaal hetzelfde thema. Het buitenbeetje staat centraal, met haar verlangen om ergens bij te horen. Ik vind het belangrijk dat een hoofdpersoon niet perfect hoeft te zijn, iedereen maakt fouten dus een hoofdpersonage ook."

Het is de bedoeling dat film Catherina's visitekaartje wordt om zo makkelijker de professionele filmindustrie binnen te komen. Catherina heeft veel plannen voor de toekomst. ,,Als ik ben afgestudeerd wil ik veel gaan assisteren op filmsets, maar ook eigen projecten starten. Mijn droom is om later ooit een echte lange speelfilm te maken."

CROWDFUNDING In april wordt de film opgenomen, en in juni zal de première plaatsvinden. ,,De film wordt sowieso op onze school vertoond, maar ik wil ook graag een première in Gorinchem gaan regelen." Tot die tijd is ze druk bezig om geld bij elkaar te krijgen om reiskosten, catering, apparatuur, en techniek te regelen. ,,Zelf hebben we geen budget en de hele crew van zo'n dertig mensen werkt gratis mee. Elke donatie is handig! Ik ben op zoek naar sponsors, maar ook naar bedrijven die willen samenwerken." In totaal heeft Catherina 5500 euro nodig. Ze is een actie gestart om via crowdfunding het bedrag bij elkaar te krijgen.

Kijk op ww.cinecrowd.com/sterdefilm voor meer informatie over de film en de crowdfunding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie