Afbeelding
import

Groei banen in Gorinchem zet voort, wel in lager tempo

29 mei 2019 om 16:16 lokaal

GORINCHEM In 2019 en 2020 neemt het aantal banen in Gorinchem met 2.400 toe naar een totaal van 60.100 banen. Het aantal banen neemt het komende jaar (2019-2020) naar verwachting enkele tienden van procenten sterker toe dan het nationaal gemiddelde en het gemiddelde voor de randstedelijke regio's.

Door de gunstige economische ontwikkelingen vinden meer mensen een baan. Zeven op de tien personen die begin 2018 de WW uitstromen zijn uiterlijk een maand na beëindiging van de WW-uitkering aan het werk. Ook het percentage personen dat na de WW in de bijstand terechtkwamen neemt af en komt in 2017 uit op 3,6%. Dit is lager dan in de voorgaande drie jaren (gemiddeld 5%) en ook lager dan het landelijke gemiddelde van 4,6%.

Zorg en welzijn is de sector met de grootste absolute banengroei met een groei van 2,4% (gemiddeld 200 banen per jaar). Door de vergrijzing komen er vooral banen bij in de verpleging, verzorging en de thuiszorg. Verder valt op dat de relatief grootste banengroei verwacht wordt in de ICT, namelijk met 6%. Daarna volgt onderwijs met 2,7% en de bouw met 2,6%. Alhoewel de groei van de logistieke sector zich beperkt tot 1%, is dit wel een opvallend hogere groei dan het landelijk gemiddelde en Regio Rijnmond.

UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen in 2020 daalt naar 1.100. Het aantal WW-uitkeringen zal daarmee 20% lager zijn dan eind 2018. De krapte op de arbeidsmarkt is terug te zien in de toenemende uitstroom naar werk vanuit de WW. Steeds meer mensen vinden een baan. In de eerste helft van 2018 waren zeven op de tien personen uiterlijk een maand na beëindiging van de WW-uitkering weer aan het werk. Dit aandeel is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren.

UWV publiceert elk jaar de arbeidsmarktprognose over de verwachte vraag naar personeel van werkgevers en het aanbod van de beroepsbevolking. Dit jaar is er speciale aandacht voor het groeitempo van de Nederlandse arbeidsmarkt en de ontwikkelingen per sector op de arbeidsmarkt tot en met 2020.

Naast de arbeidsmarktprognose publiceert UWV twee rapporten over uitstroom uit de WW. De eerste gaat over uitstroom naar werk vanuit een WW-uitkering. De andere over doorstroom naar de bijstand na beëindiging van een WW-uitkering.

advertentie
advertentie