Afbeelding
Noah Saarloos

Metamorfose voor gebied Groenmarkt en Achter de Kerk

16 juli 2019 om 12:10 lokaal

GORINCHEM De vier bomen die vorig jaar maart in de straat 'Achter de kerk' zijn geplaatst hebben het niet gered. De bomen waren niet opgewassen tegen het onverwacht hoge grondwater en zijn onlangs door de gemeente weggehaald. 

door Mirjam de Swart 

,,We hebben het een tijdje aangekeken, maar de bomen begonnen al vrij snel bladeren en takken te verliezen. Dan moet je als gemeente een beslissing nemen. We hebben ervoor gekozen om de bomen weg te halen. Het is jammer dat ze het niet gered hebben, maar er komt wel iets moois voor terug." Aan het woord is Jaap Oudeman, teammanager bij de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Gorinchem. Afgelopen dinsdagavond was hij aanwezig bij de inloopbijeenkomst over het gebied Groenmarkt - Achter de Kerk dat in het najaar een metamorfose ondergaat. Het terugplaatsen van andere bomen en plantenbakken maakt onderdeel uit van dit plan.

,,Er is gekozen voor honingbomen. Deze bomen trekken bijen aan en dat is weer goed voor de biodiversiteit in de stad", vertelt Oudeman. De bomen worden in een rechthoekige plantenbak geplaatst. Hierdoor is het probleem met het onverwacht hoge grondwaterpeil direct opgelost. De bloembakken zijn zo vormgegeven dat ze ook als bankje dienst kunnen doen. Tussen de vier plantenbakken met elk een boom wordt ruimte gecreëerd waar fietsen geparkeerd kunnen worden. Daarnaast worden er extra ronde bloembakken geplaatst, zoals er al  staan op andere plekken in Gorinchem, waardoor er een duidelijke scheiding ontstaat tussen het voetgangersgebied en de openbare weg. 

,,We hebben overleg gehad met diverse partijen. De marktkooplui, het gehandicaptenplatform, de ondernemers. Noem maar op. We beseffen dat deze oplossing een compromis is, maar vooralsnog kan iedereen zich vinden in de plannen", legt Oudeman uit. De grootste verandering is waarschijnlijk weggelegd voor de zaterdagmarkt. Door de komst van de nieuwe plantenbakken is er straks op de locatie Achter de Kerk geen ruimte meer voor de marktkooplui van deze zaterdagmarkt. ,,Maar ze kwamen gelukkig zelf al met een aantal suggesties die goed uit te voeren zijn. Een van die suggesties is het plaatsen van de zaterdagmarkt voor de ingang van de Grote Kerk aan de Groenmarkt-zijde. Hierdoor kunnen er op zaterdag wel parkeerplaatsen verloren gaan, maar volgens Oudeman is dit aantal verwaarloosbaar. 

Fietsen kunnen straks geparkeerd worden tussen de nieuw te plaatsen rechthoekige plantenbakken. De 'roestige' goten met het fietssymbool die er al liggen, blijven dan ook gewoon. Daarnaast komen er een aantal fietsnietjes (fietsaanleunbeugels, red.) waar fietsen tegenaan gezet kunnen worden. 

Ook het verwijderen van de poller (inzinkbare paal, red.) die nu nog te vinden is op de Groenmarkt ter hoogte van de Tinnegietersteeg maakt onderdeel uit van de plannen voor het gebied Groenmarkt - Achter de Kerk. ,,Het is een proef. De gemeente wil eigenlijk van deze pollers af, omdat er technisch nog wel eens wat aan mankeert en het gebeurt ook niet zelden dat er een auto bovenop rijdt", aldus Oudeman. Cameratoezicht moet het gebruik van een poller straks onnodig maken. ,,Straks houden we behulp van de camera's in de gaten of er na 11.00 uur niet meer in het voetgangersgebied gereden wordt. Tot elf uur mag er uiteraard gewoon van dit gebied gebruik worden gemaakt om te laden  en lossen." Als de proef met het cameratoezicht een succes blijkt is het volgens Oudeman niet uitgesloten dat de pollers in de toekomst op meerdere plekken in Gorinchem verdwijnen.

De metamorfose van het gebied Groenmarkt - Achter De kerk staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. De kosten worden geraamd op zo'n 50.000 euro. 

advertentie
advertentie