Renate van Maaren: ,,Een fijne stad maak je met elkaar.
Renate van Maaren: ,,Een fijne stad maak je met elkaar." Egbert Egberts

Renate van Maaren zet graag puntjes op de i

4 augustus 2019 om 19:31 lokaal

GORINCHEM Sinds Renate van Maaren als partij onafhankelijk raadslid in haar eentje is verder gegaan na de afsplitsing van de fractie van Stadsbelang wordt ze door meer inwoners benaderd dan voorheen. Ze zet graag puntjes op de i, in het belang van Gorinchem. In een vraaggesprek met De Stad Gorinchem licht ze toe waarom.

Door Egbert Egberts

Een verschil van inzicht was destijds de reden voor Van Maaren om haar fractievoorzitterschap van Stadsbelang op te zeggen en als zelfstandige fractie in de raad van Gorinchem door te gaan. Over de achtergronden van de breuk zegt ze niets. ,,Ik kijk niet op of om in wrok. Er zijn heel veel belangrijke zaken te doen in het belang van Gorinchem en daar houd ik me vooral mee bezig."
Sinds Fractie Van Maaren koers vaart in de gemeenteraad valt het ook op dat Renate van Maaren graag de puntjes op de i gezet wil zien worden. ,,Waar mensen werken, gaat er altijd wel iets mis, dus ook bij de overheid en dat geeft niet. Daarom dienen de raadsleden ook de ogen en de oren van de stad te zijn. Wel zie je een herhaling van missers en dat heeft, naar mijn inziens, wel te maken met het teveel achter het bureau zitten. Projectmanagers dienen zich bijvoorbeeld ook naar en op de plaats van actie te bewegen. Vanuit de gemeente communiceren dien je te doen door je in te leven in de vragen van de burger, ondernemer of in de behoefte van de raad. De raad wil graag proactief updates over de voortgang van thema's die spelen en elke burger wil duidelijk geïnformeerd worden over bijvoorbeeld een afsluiting van een straat. Of met betrekking tot de vindbaarheid van de gratis bewaakte ?etsenstalling: het zou ?jn zijn als op locaties waar te veel ?etsen staan een verwijzing komt naar deze nieuwe voorziening."
Soms worden er volgens Van Maaren ook te veel puntjes op de i gezet, waardoor het voor creatieve ondernemers of inwoners het steeds moeilijker wordt om iets te organiseren. ,,Voor regelgeving verwijst de gemeente altijd naar de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. Dat kan best een tikkie minder en als gemeente zou Gorinchem zelf pragmatischer naar de veiligheid en handhaving kunnen kijken. Angst heerst te veel op het beleid van bijvoorbeeld evenementen."
Van Maaren bindt dat Gorinchem ook te lijden heeft onder de zogenaamde 'luchtballonnencultuur'. ,,Als vriendjes van het college iets roepen, dan wordt er nagenoeg gelijk een reactie vanuit de gemeente geplaatst op social media. Dit creëert verwachtingen, waaraan vaak niet worden voldaan. Dit zonder er een label van 'goed' of 'fout' aan te geven. Dat is jammer." 

Paplepel      

Renate van Maaren is een politiek 'dier'. ,,Politiek is bij mij met de paplepel ingegeven en ben er heel vertrouwd mee. Als je het beste met je woonomgeving voor hebt, dan mag je er ook in investeren. Ik heb destijds gekozen om daaraan onder andere mijn steentje bij te dragen via de politiek. Tot op heden geniet er nog steeds van."
Zij zit al ruim negen jaar in de gemeenteraad van Gorinchem. Er is in de tussenliggende tijd veel veranderd. ,,Vroeger was het gekozen raadslid voor vier jaar de stem van een achterban. Inmiddels wil een kleine groep in de samenleving - zowel lokaal als landelijk - overal een mening over geven. Hier wordt te vaak, uit angst, gehoor aan gegeven. Het gevolg is een overmatige vergader- en participatiecultuur. Dat doet vaak afbreuk doet aan het eindresultaat. De agenda's van raadsleden zijn overvol en het wordt steeds moeilijker om het volksvertegenwoordiger zijn te combineren met een serieuze baan. Dat is jammer als je in de raad een vergelijkbare afspiegeling wilt van de samenleving."

Triggeren

Er zijn zaken die Renate van Maaren bezighouden en waar zij zich met hart en ziel voor inspant.  ,,Centraal moet staan dat mijn keuzes bijdragen aan het fijne woon- en werkklimaat. Thema's die bij mij extra aandacht hebben zijn bijvoorbeeld cultuur en sport. Deze zijn de basis voor sociale verbindingen en kunnen de groeiende individuele eenzaamheid beperken. Ook veiligheid en bereikbaarheid triggeren mij. En een goed ondernemersklimaat moet tot stand worden gebracht. Ondernemers brengen en creëren behoefte in werk, opleidingen, woningen, maar dragen ook veel bij aan de stad door middel van het sponsoren van evenementen en verenigingen. Zonder hen zouden wij al snel een slaapstad worden."

Verantwoordelijkheid

De belangrijkste verantwoordelijkheden van een raadslid zijn volgens Van Maaren het stellen van kaders in beleid en de controlerende rol. ,,Daarnaast probeer ik zelf ook het verlengstuk te zijn van de inwoners met inbreng of vragen, die voor hun en mij belangrijk kunnen zijn. Een fijne stad maak je met elkaar."
In Gorinchem lijkt wel eens sprake van het feit, dat politieke partijen niet willen samenwerken om iets te bereiken, maar elkaar bewust tegenwerken. Van Maaren heeft daar wel een mening over. ,,Veel heeft te maken met macht en helaas te weinig met de stad. Een bepaalde kortzichtigheid, wat niet meer past bij deze tijd. We zouden misschien terug moeten gaan naar de oorsprong van democratie toen je vanuit eigen naam in de raad zat. Wat één en ander zal verbeteren is een college dat op basis van kennis in plaats van op partijkleur wordt aangesteld. En wat er ook positief toe bij zal dragen is een raadsbreed akkoord op basis van hoofdzaken. Bij verdieping van onderwerpen zoek je naar een meerderheid. Er is dan meer ruimte voor inhoudelijke discussie en meer samenwerking gewenst. Ik geloof dat we hiermee een beter beleid kunnen vaststellen met meer draagvlak. Er is weinig dualisme in Gorinchem en een te sterke partijpolitiek."

Steentje bijdragen

Renate van Maaren merkt op dat meer inwoners haar benaderen sinds ze haar eigen fractie in de gemeenteraad bemant. ,,Momenteel word ik veel meer benaderd dan voorheen. Dat ervaar ik als plezierig. Ik kan hierdoor nog beter mijn rol als raadslid uitvoeren. Je probeert als raadslid je steentje bij te dragen aan de verbinding en betrokkenheid tussen de inwoners en het bestuur."
Over de antwoorden op de vragen die zij met regelmaat stelt aan het college is zij doorgaans tevreden. ,,Mijn vragen worden altijd netjes beantwoord, en vaak onderneemt het college ook actie op de genoemde punten. Al wordt dat niet altijd letterlijk benoemd. Dit is goed om te ervaren. Wel mag en kan de beantwoording vanuit het college wat mij betreft veel sneller plaatsvinden. Simpele vragen zouden met één tot twee weken al beantwoord kunnen zijn in plaats van de zes weken die er voor staan. In deze tijd wil iedereen na elke actie een snelle reactie. Dit geldt ook voor mij, maar zeker ook voor inwoners die zich wenden tot het gemeentelijk apparaat. Het zou al helpen als de gemeente in plaats van viereneenhalve dag zelfs zes dagen per week fysiek en via de pop-up chat bereikbaar is." Om sneller daardoor de puntjes op de i te zetten, bijvoorbeeld.


 

advertentie
advertentie