Gorcumse zomerschool onder Italiaanse zon

6 maart 2018 om 07:32 lokaal

GORINCHEM Leren in een kleinschalige setting, onder de zon, aan een schitterend meer in Italië: leerlingen van mavo, havo of vwo die in de zomervakantie zichzelf willen ontwikkelen kunnen dit doen bij de Kairos Zomerschool. Het is een Gorcums initiatief van Rutger Kroon en Wouter Blinde.

Tim Hartman

De naam Kairos zegt het al. Kairos is de Griekse god die symbool staat voor 'kansen'. ,,Op het juiste moment je kansen pakken", legt Rutger Kroon uit. Kroon, ook initiatiefnemer van het hbo Liberal Arts & Sciences, speelde een aantal jaren terug met het idee om leerlingen een onderwijsprogramma te bieden waarin leerlingen optimaal gemotiveerd en gestimuleerd zouden worden.

,,Eigenlijk zijn er voor de leerlingen drie mogelijkheden", begint Kroon met uitleggen. ,,Bijles, kennis opfrissen voor het nieuwe schooljaar. Maar ook kennis verbreden: rechten, sterrenkunde, muziekles. Dat wordt nauwelijks op de middelbare school aangeboden. En je hebt nog de verdieping: dingen die wel op school worden aangeboden, maar dan een tandje moeilijker."

De leerlingen hoeven echter niet dagenlang heel de dag maar te studeren. ,,Dat is vooral 's ochtends", zegt Kroon. ,,'s Middags doen we een excursie of gaan we sporten en 's avonds houden een leuk kampvuur waarbij een van de tutoren bijvoorbeeld iets interessants vertelt."

Kroon en Blinde doen het namelijk niet alleen. Ze worden ondersteund door Nederlandse studenten die vrijwillig hun steentje bij willen dragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Blinde: ,,Dat zijn geen stoffige docenten. Het zijn tutoren die dicht bij de leerlingen staan. Hoe fijn is het dat er in de zomervakantie allerlei leuke prikkels op je afkomen waar je van kunt leren?"

INSPIRATIE Dit allemaal gebeurt onder de Italiaanse zon aan het Lago di Idro, perfect om 's middags na het studeren ook te kunnen surfen, zeilen of andere sporten uit te oefenen. ,,De locatie speelt een belangrijke rol. Van zo'n beeldschoon meer krijgen leerlingen inspiratie en motivatie. Verona, Milaan en Venezië liggen dichtbij en ik geloof in de kracht van excursies. Het is voor iedereen persoonlijk wat ze daarvan meepikken." Blinde knikt instemmend: ,,We gaan bijvoorbeeld naar de opera in Verona. Dat is echt indrukwekkend."

Blinde is eigenaar en kok bij Oud Vuren en verzorgt de gehele reis het eten. Zo geeft hij ook kookcursussen. ,,Zo weten ze bijvoorbeeld aan het einde hoe ze risotto moeten koken. Koken hoort bij de algemene ontwikkeling."

UNIVERSITEIT BERGAMO Én er is sinds dit jaar nieuws. De Universiteit van Bergamo is afgelopen zomer langs geweest en heeft het initiatief in de armen gesloten waardoor er aankomende zomer ook Italiaanse tutoren zijn. ,,Zo kunnen we bijvoorbeeld ook Italiaanse les aanbieden door een Italiaan of een excursie houden door Bergamo door iemand uit Bergamo", vertelt Kroon enthousiast.

Aanstaande donderdag, 8 maart, is er een informatiebijeenkomst voor de Kairos Zomerschool van aanstaande zomer. Er kunnen tussen de vijfentwintig en dertig leerlingen mee. Voor meer informatie: www.kairoszomerschool.nl.

advertentie
advertentie