Mandy van der Ploeg (Tante Roos) en Amber Klatten (Esther van Vriesland)
Mandy van der Ploeg (Tante Roos) en Amber Klatten (Esther van Vriesland) Lucas Versteeg

Esther was Joods: 'Een verhaal dat nooit vergeten mag worden'

lokaal

[GORINCHEM] Op 7 en 8 april brengt Theaterproducties Gorcum opnieuw de muziektheatervoorstelling Esther was Joods ten tonele. Ook speelt de cast de voorstelling voor scholen uit de omgeving. Na afloop van de derde repetitie van dit jaar, vertelt een deel van de cast en crew over de voorstelling.

[Door Lucas Versteeg]

Esther was Joods vertelt het verhaal van 'de Gorinchemse Anne Frank': Esther van Vriesland; Een 15-jarig meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield. Ze schreef over school, vriendschappen en verliefdheden. Uit haar aantekeningen valt tussen de regels door op te maken hoe zij het toenemende isolement van de joden beleefde. Esther en haar familieleden werden weggevoerd om via Westerbork naar Auschwitz te worden gedeporteerd, waar zij is omgebracht.

Marie Louise O'Herne en Mirjam van den Bogaard zijn verantwoordelijk voor het script en de regie. ,,Het verhaal is erg heftig, maar de voorstelling blijft ook luchtig. Esther is een kind en vertelt het verhaal vanuit haar perspectief, daarom gaat het ook over alledaagse gebeurtenissen en meisjesdingen", vertelt Marie Louise.

Vorig jaar speelde de cast drie uitverkochte voorstellingen. Dit jaar komt de voorstelling terug, speciaal voor scholen. De vraag was groot genoeg om daarnaast twee open voorstellingen te doen. ,,Veel mensen waren erg geraakt. De oudere bezoekers waren verbaasd hoe goed alles overeenkomt met die tijd," vertelt Amber Klatten (17) die de hoofdrol van Esther vertolkt. Niet alleen het decor, maar ook details zoals theelepeltjes en kettinkjes zijn in jaren '40 stijl.

Amber vindt het heel bijzonder om Esther te spelen. Met school is Amber naar Auschwitz geweest. ,,Dat was een hele bijzondere ervaring. Het kwam allemaal erg dichtbij. Ik heb de namen van Esthers familie daar op een lijst gezien."

Het verhaal komt ook letterlijk dichtbij. Alles speelt zich af in Gorinchem. Zo wordt er gepraat over de Langendijk of de Molenstraat. ,,Het is een echt Gorinchems verhaal. Toch weten veel mensen niet wie Esther van Vriesland was. Daarom vinden wij het belangrijk om dit verhaal te vertellen'', zegt Marie Louise.

Het zingen en dansen maakt het verhaal ook wat luchtiger. ,,De muziek is gemaakt door Izak Boom en wordt live gespeeld door drie muzikanten. Voor het maken van de muziek is goed gekeken naar Joodse muziek," vertelt Michel de Valk, muzikaal leider.

Er werken 25 mensen mee aan de musical, waarvan 14 spelers. ,,Het is erg gezellig met elkaar en het voelt als een grote familie'', aldus Mandy van der Ploeg. Zij speelt Tante Roos, de lievelingstante van Esther.

Net als vorig jaar hoopt de cast veel mensen te raken. ,,Van de voorstelling kunnen we leren waakzaam te blijven voor vrijheid en gelijkheid. Het is een verhaal dat nooit vergeten mag worden", vindt Marie Louise.

Voor meer informatie en het reserveren van kaartjes, ga naar: www.estherwasjoods.nl

advertentie
advertentie