Karen door Jan Veth (1864-1925)
Karen door Jan Veth (1864-1925) Kröller-Müller Museum

Volksuniversteit Hardinxveld-Giessendam organiseert lezing over kunstschilder Jan Veth (1864-1925)

19 november 2023 om 14:32 Lokaal Deel je nieuws

Op donderdagavond 30 november organiseert de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam een lezing over de Dordtse kunstschilder/hoogleraar Jan Veth (1864-1925) door kunsthistoricus Hoo Man Chan.

Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld. Hij portretteerde de intellectuele elite en was tevens dichter en ook verbonden aan het kritische literaire tijdschrift De Nieuwe Gids. Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdame Joffers.

Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst. 

Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam.

Met afbeeldingen van de schilderijen van Jan Veth neemt Ho Man Chan ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en ‘dé kunstenaar’, ontstaan zijn.

Bibliotheek Hardinxveld-Giessendam, Pietersweer 34, Hardinxveld-Giessendam, 20.00 uur, leden VU gratis, niet-leden € 7,50.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie