In 2018 vond er een vrouwendag plaats in PoGo
In 2018 vond er een vrouwendag plaats in PoGo foto: GP-foto

'PoGo gaat door'

Maatschappelijk

GORINCHEM ,,PoGo stopt niet.” Birgit Staal, vrijwilliger bij PoGo aan de Grote Haarsekade in Gorinchem, zou het wel van de daken willen schreeuwen. Dat de gemeente met ingang van 1 mei stopt met het geven van subsidie betekent volgens haar niet dat PoGo ophoudt te bestaan. ,,Die subsidie, dat zat er aan te komen. Ontzettend jammer, maar er is meer dan subsidie. Wij gaan door, ook na 1 mei 2021.“

Pogo verzorgt sinds september 2015 de exploitatie van buurthuis de Haarhorst in combinatie met het muziekpodium. Het zelfstandig beheren van een buurthuis, het opstarten van nieuwe activiteiten in de buurt in combinatie met het muziekpodium bleek in 2017 een te zware belasting voor de stichting, zo schrijft de gemeente in haar raadsinformatiebrief. Om die reden werd in 2018 en 2019 professionele ondersteuning aan geboden door een accountantsbureau en een opbouwwerker. Pogo kreeg van de gemeente de opdracht om het bestuur te versterken en vrijwilligers aan te trekken voor maatschappelijke activiteiten, zij moesten samen de verbinding met de wijk versterken. Daar is de stichting onvoldoende in geslaagd volgens de gemeente en dus wordt de subsidie gefaseerd stopgezet

,,Wij hebben altijd aangegeven bij de gemeente dat het poppodium onze hoofdtaak is. Dat de gemeente nu zegt dat wij teveel een poppodium zijn en te weinig een buurthuis, daar begrijp ik niks van”, vertelt Staal. Ze is het niet met de gemeente eens dat er te weinig maatschappelijke activiteiten plaatsvinden en geeft aan dat er absoluut wel sprake is van verbinding met de wijk.

,,De mensen in de wijk weten ons echt te vinden. Ze komen hier regelmatig langs voor een praatje en een kopje koffie. En wat dacht je van al die zaken die wij faciliteren? We zijn het vertrekpunt van de Avondvierdaagse, het veteranencafé vindt hier plaats, het jongerenwerk is hier gehuisvest, er komen hier wekelijks diverse clubjes bijeen en veel vrijwilligers geven we, doordat ze bij ons aan de slag kunnen, weer een doel in het leven. Hoezo zijn we niet maatschappelijk genoeg?”

Dat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid vindt Staal nog niet eens het ergste. Dat de gemeente niet samen met PoGo heeft gekeken naar de mogelijkheden vindt ze wel erg. ,,Vanuit de gemeente is er tot nog toe niemand opgestaan die bereid is met ons mee te denken over de mogelijkheden. Dat vind ik teleurstellend.”

De hulp die ze in de vorm van een opbouwwerker kregen aangeboden door de gemeente had volgens Staal ook niet het gewenste resultaat. ,,Die kwam hier binnen en riep direct dat het allemaal veel te donker was. Tja, wat wil je: we zijn een poppodium. Vervolgens startte zij allerlei activiteiten op in De Rozenobel. Activiteiten die bij ons gewoon goed liepen, verhuisden ineens daar naar toe.”

Maar het bestuur van PoGo laat het er niet bij zitten, vertelt Staal. ,,PoGo stopt niet. We zijn druk bezig met het uitwerken van een plan zodat we ook na mei 2021 onze werkzaamheden voort kunnen zetten. Dit plan willen we in september aan de gemeente presenteren. We hopen dat ze naar ons willen luisteren. het zou mooi zijn als we hier aan de Grote Haarsekade kunnen blijven, maar een andere locatie is ook een optie. Het belangrijkste is dat het poppodium blijft bestaan. Muziek verbindt tenslotte.”

advertentie