Tijdens het online Alzheimer Cafe kunnen belangstellenden meer te weten komen over dementie.
Tijdens het online Alzheimer Cafe kunnen belangstellenden meer te weten komen over dementie. Alzheimer Nederland

Alzheimer Café Gorinchem gaat digitaal: samen praten over dementie

3 mei 2021 om 18:57 Maatschappelijk

GORINCHEM Ruim een jaar lang werd er vanwege de beperkende coronamaatregelen geen Alzheimer Café gehouden in Gorinchem. Donderdag 6 mei komt daar verandering in. Er wordt een online versie gehouden van het Alzheimer Café. ,,Door deze webinair te volgen, kunnen belangstellenden ‘meekijken’ in het Alzheimer Café”, legt Suzanne Visser, van het sociaal team van de gemeente Gorinchem uit. ,,Deelname is anoniem en er kunnen via de chat vragen gesteld worden. Zou houden we het laagdrempelig.”


door Mirjam de Swart

Dementie is een aangrijpende ziekte die grote gevolgen heeft voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving. Het is een ziekte die veel vragen oproept zoals: klopt het dat er verschillende vormen van dementie zijn en wat betekent dat? Wanneer is het vergeetachtigheid en wanneer dementie? Moet je altijd naar een arts of kun je ook gewoon zonder diagnose verder? Op deze vragen wordt donderdag 6 mei vanaf 19.30 uur een antwoord gegeven aan de hand van een interview met specialist ouderengeneeskunde L. Joosen, werkzaam bij Rivas Zorggroep. De sessie duurt ongeveer 45 minuten.

Dementie is een enorm maatschappelijk probleem

,,Wij zijn heel blij dat het Alzheimer Café op deze manier weer opgepakt kan worden. Dementie is een enorm maatschappelijk probleem. Het is voor mensen die te maken hebben met dementie, heel fijn om op deze manier met lotgenoten in contact te komen. Niet alleen voor mensen die dementie hebben, maar ook voor hun mantelzorgers en andere betrokkenen”, vertelt Suzanne Visser, één van de leden van de Werkgroep Alzheimer Café.
,,Normaal gesproken volgt er na het informatieve gedeelte het lotgenotencontact aan de ‘stamtafel’”, vertelt Suzanne. ,,Dat is bij deze eerste online versie van het Alzheimer Café nog niet het geval. Wel kunnen er via de chat vragen gesteld worden aan de specialist ouderengeneeskunde. Mocht blijken dat er voldoende belangstelling is, is er bij het volgende Alzheimer Café in juni wel een stamtafel.”
Stiene Mandemakers casemanager dementie bij Rivas Zorggroep en tevens lid van de Werkgroep Alzheimer Café, vult aan: ,,Mensen met dementie, maar ook hun naasten willen het vaak zo lang mogelijk alleen oplossen. Ze schamen zich om hulp te vragen. Dat voelt vaak als falen. Door deze ontmoetingen gaan ze inzien dat het geen falen is. Dat je gewoon om hulp mag vragen. Je komt in contact met andere mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Bovendien kom je heel veel te weten over het ziektebeeld en het verloop. Erg belangrijk, want pas als je weet van welke vorm van dementie er sprake is, weet je hoe je moet handelen.”

Mensen die belangstelling hebben in het bijwonen van het online Alzheimer Café kunnen zich aanmelden via https://bit.ly/39GLQyC. Zelf niet digitaal vaardig genoeg? Schroom dan niet om hulp te vragen aan een naaste. ,,Eenmaal aangemeld spreekt het allemaal voor zich. Het online café kan dan vanuit de luie stoel worden bijgewoond via tablet of mobiel. Maar natuurlijk kan het ook gewoon via de computer of laptop”, verduidelijkt Suzanne.

advertentie
advertentie