John van Weelden (vierde van links) met het Thuisadministratie-team.
John van Weelden (vierde van links) met het Thuisadministratie-team. Jan Noorlandt

Administratief overzicht krijgen en houden met Humanitas Gorinchem

2 februari 2023 om 13:37 Maatschappelijk

GORINCHEM Thuisadministratie, onderdeel van Humanitas Gorinchem, biedt ondersteuning op het gebied van financiën en administratie. Enthousiaste vrijwilligers begeleiden een groot aantal mensen die het administratieve overzicht kwijt zijn of die dreigen vast te lopen. De afdeling Thuisadministratie helpt hen om hun financiële zaken op orde te brengen en te houden.

Aan slecht inzicht in de financiële administratie kunnen diverse zaken ten grondslag liggen. Vaak leidt het tot andere, grotere problemen. Daarom is het goed om mensen tijdig te helpen, zodat zij weer zelfstandig hun financiën kunnen regelen. Schaamte om hulp te vragen vormt regelmatig een drempel voor mensen.

Overzicht en inzicht

Volgens Humanitas-bestuurslid John van Weelden, verantwoordelijk voor de portefeuille Thuisadministratie, kunnen mensen door diverse omstandigheden het overzicht kwijtraken. ,,Bijvoorbeeld als je partner overlijdt, je gaat scheiden of je baan kwijtraakt. Dan kan het gebeuren dat er schoenendozen vol bankafschriften op je wachten, of dat er rekeningen zijn die allang betaald hadden moeten worden.”

Samen met een vrijwilliger van Thuisadministratie wordt gekeken naar een korte- en een langetermijnoplossing. De administratie wordt overzichtelijk gemaakt, waardoor inzichtelijk wordt welke knelpunten aangepakt moeten worden. Ook wordt er samen gekeken hoe deze problemen voortaan kunnen worden voorkomen. 

Extra vrijwilligers

Circa 22 vrijwilligers en één coördinator bieden hulp op administratief gebied. Maar ook bij Humanitas neemt het aantal vrijwilligers af, terwijl de vraag om hulp stijgt. ,,Wij staan te springen om extra vrijwilligers, waaronder een extra coördinator”, zegt Van Weelden. ,,Wij bieden scholing aan nieuwe vrijwilligers en je komt terecht in een hecht team met betrokken collega-vrijwilligers. Zelfredzaamheid is het uiteindelijke doel van onze hulp. Onze voldoening is groot als we iemand structureel hebben kunnen helpen.” 

Iets betekenen voor een ander als vrijwilliger? Neem contact op met Humanitas Gorinchem.

Dit artikel wordt u aangeboden door Humanitas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie