Afbeelding
Maartje Brockbernd Fotografie

Alle Taalhuizen Bibliotheek AanZet hebben kwaliteit op orde

24 maart 2023 om 18:36 Maatschappelijk

GORINCHEM Wie de Nederlandse taal (beter) wil leren spreken kan terecht bij een Taalhuis in de bibliotheek. De Taalhuizen Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Gorinchem en Molenlanden ontvingen onlangs een officieel kwaliteitscertificaat.  

Eerder ontvingen de Taalhuizen in Drechtsteden al zo’n certificaat. Dat betekent dat alle Taalhuizen van Bibliotheek AanZet nu aan de kwaliteitsnormen voldoen. Bibliotheek AanZet is werkzaam in 12 gemeenten met in totaal bijna een half miljoen inwoners.  

EEN LEVEN LANG LEREN 

De bibliotheek is dé plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. De Taalhuizen zijn daar een goed voorbeeld van. Sandra van Maurik, programmamanager basisvaardigheden bij Bibliotheek AanZet, is trots op het resultaat. ,,Met de activiteiten van het Taalhuis helpen we veel mensen bij het bereiken van hun doel, bijvoorbeeld het (beter) leren spreken van de Nederlandse taal. We weten van de deelnemers dat het Taalhuis belangrijk voor hen is. Ze zijn blij met de begeleiding en betrokkenheid die wij hen op deze manier geven.” 

Bibliotheek AanZet realiseert de Taalhuizen met een team van professionals én ruim 300 (digi)taalvrijwilligers. ,,We vinden het belangrijk om ook vrijwilligers de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen. Door elkaar te helpen en verhalen te delen ontstaat een band tussen mensen. Dat is heel waardevol”, aldus Sandra van Maurik.    

CERTIFICERING 

Het certificaat werd uitgereikt door Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Deze onafhankelijke organisatie toetst de kwaliteit van bibliotheekorganisaties en van hun programma’s op het gebied van geletterdheid. Met het certificaat kregen de Taalhuizen van Bibliotheek AanZet de bevestiging dat zij hun werk op de juiste manier uitvoeren, dat hun organisatie op orde is en dat zij voldoen aan alle kwaliteitsnormen. De CBCT keek vooral naar de effecten van de Taalhuizen op de samenleving, of zij voldoen aan (privacy)wetgeving en of ze klaar zijn voor de toekomst. Het certificaat is vier jaar geldig.  

advertentie
advertentie