Afbeelding
Maarten van der Schaal
zomerbaantjes

Schoonmaken als corona-zomerbaantje

3 augustus 2020 om 10:26 Mensen

GORINCHEM Door het coronavirus is de zomervakantie van 2020 anders dan anders. Ook jongeren hebben een lange zomer te overbruggen, waarbij er minder mogelijk is dan normaal. Een zomerbaantje kan een oplossing zijn en de bijverdiensten zijn natuurlijk ook niet onbelangrijk. De komende tijd spreken we wekelijks met een jongere uit Gorinchem over zijn of haar vakantiebaantje. 

door Lucas Versteeg

Op de zaterdagochtend is de Gorinchemse Brent Woestenburg (19) te vinden in de Bank van Noppes, een flexwerkpand in de binnenstad van Gorinchem. Als zomerbaantje vervult hij hier de taak van schoonmaker. ,,Op mijn gemakje maak ik hier wekelijks het pand schoon. Soms zet ik een muziekje op of neem ik wat te drinken. Het is prima werk.”

VERVANGING Brent werkt al anderhalf jaar in de horeca als flexwerker via bemiddelingsbureau Joyn The Free. ,,Werken in de horeca is iets wat ik erg leuk vind. Het is hard werken, maar dat vind ik prima. Dan gaat de tijd snel. De sociale interactie met collega’s tussendoor maakt het erg gezellig.” Door de maatregelen tegen het coronavirus is er nu minder werk in de horeca, dus moest Brent op zoek naar een vervangend baantje. ,,Bij Joyn The Free willen ze je inspireren om van alles te ontdekken, daarom hebben ze ook baantjes beschikbaar die totaal anders zijn dan wat ik eerst deed. Dus zo ben ik hier als schoonmaker terecht gekomen. Als ik weer kan beginnen met horecawerk, blijf ik dit schoonmaakwerk er wel naast doen. Het valt prima te combineren met horeca.”

Als schoonmaker dweilt en stofzuigt hij het pand, maar maakt hij bijvoorbeeld ook de toiletten schoon. ,,Mijn vrienden moesten daar wel even om lachen. Een vooroordeel over schoonmakers is dat ze alleen de wc’s schoonmaken en niet zoveel kunnen, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Ik heb tenminste werk: veel van mijn vrienden konden door corona ineens niet meer terecht bij het restaurant of café waar ze werkten.”

Het bijbaantje van Brent heeft niks te maken met zijn studie, maar dat vindt hij niet erg. ,,Ik studeer Biochemisch Laboratoriumonderzoek, het is erg lastig om daar een bijbaantje bij te vinden. Mijn tip voor andere jongeren is om goed door te zoeken naar een baantje dat aan jouw eisen voldoet. Er zit vast wel iets bij wat bij jou past!”

advertentie
advertentie