Journalist Tim Hartman schreef tijdens corona het quizboek Rondreis in 555 Quizvragen.
Journalist Tim Hartman schreef tijdens corona het quizboek Rondreis in 555 Quizvragen. Madelon van Horik

Quizboek Tim Hartman maakt roadtrip door Europa tóch mogelijk

3 november 2020 om 08:46 Mensen

GORINCHEM Tijdens de coronacrisis toch een roadtrip maken kriskras door Europa? Het kan dankzij het vermakelijke quizboek Rondreis in 555 Quizvragen van journalist Tim Hartman. Een reis van Nederlandse dj’s naar Italiaanse kunstenaars, van Griekse filosofen naar Spaanse sporters en van het Britse koningshuis naar Belgische bieren. 

door Mirjam de Swart 

De coronacrisis was nog maar net aangebroken toen journalist Tim Hartman het idee opvatte om een quizboek te gaan schrijven. ,,Ik liep al langer met het idee, maar ik had er, naast mijn werkzaamheden als freelance journalist, eigenlijk te weinig tijd voor.” Maar dankzij de coronacrisis had Hartman, die als journalist veel over sport schrijft, ineens zeeën van tijd. ,,Ik dacht: Ik moet het groots aanpakken. Ik wilde een boek maken dat voor iedereen leuk is om te hebben. En zo kwam ik op het idee voor Rondreis in 555 Quizvragen.” 

Hartman is gek op quizzen. Televisieseries kijkt hij nauwelijks, maar voor een aflevering van televisiequizzen zoals Met het mes op tafel kun je hem wakker maken. In het verleden maakte hij al een aantal pubquizzen. Voor het bedenken van goede quizvragen draait hij zijn hand dus niet om. Alhoewel …. ,,Mijn eerste pubquiz over voetbal was veel te moeilijk”, lacht hij. ,,Toen zat iedereen te zweten en te puffen op mijn vragen. Ik ben misschien toch een iets tè grote voetbalfan”, lacht de journalist die veelal over voetbal schrijft.  

Te moeilijk zullen de vragen in het boek Rondreis in 555 Quizvragen niet zo gauw zijn, hoopt Hartman.  ,,Het zijn vermakelijke en uitdagende vragen die je meenemen op een rondreis door Europa. Je komt echt een hele hoop te weten. Dingen waar je in het dagelijks leven misschien niet zoveel aan hebt, maar die wel leuk zijn om op een verjaardag te vertellen.” 

In totaal komen er 54 (Er zijn 51 landen. 50 + Verenigd Koninkrijk die gesplitst is in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) landen aan bod in het bijna 200 pagina’s tellende boek. De vragen gaan over alle denkbare onderwerpen: sport, topografie, films, boeken, muziek, eten, politiek, geschiedenis en meer. Over de kleinere landen van Europa (bijvoorbeeld San Marino, Luxemburg en Litouwen) worden logischerwijs minder vragen gesteld dan over de grotere landen (zoals Spanje, Frankrijk en Italië). Ook over Nederland staan er vragen in het boek. 

Hartman verwacht dat het boek in de derde week van november te koop zal zijn, ruim op tijd voor de komende feestdagen. Houd voor de meest actuele informatie de facebookpagina van Rondreis in 555 Quizvragen nauwlettend in de gaten. Het boek kan sowieso besteld worden bij meer dan 2500 online boekenwinkels (zoals Bol.com en Bruna) in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast kunnen boekenwinkels ervoor kiezen om het boek via Centraal Boekhuis te bestellen en in de schappen te leggen. 

Ondertussen zet Hartman de laatste puntjes op de i.  ,,Op de valreep bedachten we nog een leuke actie”, vertelt Hartman. Eén van de 555 vragen in het boek gaan we vervangen door een vraag van een ‘lezer’. “Wie het leuk vindt om een quizvraag te bedenken, moet de facebookpagina van Rondreis in 555 Quizvragen zeker in de gaten houden, want daar verschijnt binnenkort meer informatie over deze actie.  

Meer informatie op www.facebook.com/rondreisin555quizvragen. 

advertentie
advertentie