Meta du Crocq debuteert met ‘Een Moment In Tijd’

20 december 2020 om 11:12 Mensen

GORINCHEM Meta du Crocq (1959) presenteerde zaterdag 12 december haar eerste boek “Een Moment In Tijd”. Niet in de bibliotheek aan de Groenmarkt zoals ze had gehoopt, maar online vanwege de corona maatregelen. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Ambilicious en telt 432 pagina’s.

De halve wereld is op zoek naar Lotte, zo vertelt ze in de online presentatie van haar boek. ,,Ik ben bij Lotte begonnen en daarna vertelde het boek zichzelf”, zo vertelt ze in het filmpje. Aan de telefoon laat ze weten dat ze wel zo’n tien jaar met tussenpozen aan het boek heeft gewerkt. Zo kostte het redigeren van het boek in samenwerking met de uitgeverij alles bij elkaar zo’n twee jaar. Ze begon met schrijven in 2003, toen haar leven door kanker tot stilstand kwam. De eerste korte verhalen publiceerde ze nog op Hyves. Ook schreef ze in die tijd een autobiografie. Een van de personen uit de korte verhalen is de hoofdpersoon geworden in ‘Een moment van tijd’. Inspiratie voor het boek deed ze op tijdens een backpack reis samen met haar dochter. ,,Toen bedacht ik me dat de hoofdpersoon Lotte ook aan het backpacken was en in aanraking kwam met drugs. Nadat deze nuchtere Hollandse vrouw in de cel terecht komt, gaat ze terug naar haar roots. Ook de liefde en haar familie spelen een rol in het boek.” 


Tijdens het schrijven van het verhaal is ze heel intens aan het schrijven. De laptop gaat mee naar de eetkamertafel en ze schrijft vanaf negen uur in de ochtend tot een uur of zes in de avond. ,,Dan moet ik echt stoppen, als ik in de avond blijf schrijven, dan droom ik ‘s nachts van de hoofdpersonen. Als het verhaal af is en ik ga redigeren, dan heb ik wel meer rust in mijn hoofd. Ik ben echt een intuïtieve schrijver, mijn gedachten dwarrelen soms maar wat. Ik heb vanuit het perspectief van de hoofdpersoon geschreven, daarmee geef je de lezer het gevoel dat het hen ook had kunnen overkomen”. Toch is het volgens Du Crocq geen zweverig boek geworden. 

Als ik in de avond schrijf, dan droom ik ‘s nachts van de hoofdpersonen

Het boek, 432 pagina’s dik, heeft vier verhaallijnen. De hoofdpersoon, Lotte wil backpacken in Thailand en Vietnam. Haar plan is om daarna naar Australië te reizen. In Bangkok wordt ze opgepakt voor het bezit van drugs. Tyler, een Australische jongeman, die bij haar in het vliegtuig zit, ziet hoe Lotte onwel wordt weggedragen. Hij vertrouwt het niet. Dit is het begin van een gevaarlijke zoektocht vol onverwachte en aangrijpende gebeurtenissen. Familie, liefde en vriendschap spelen een belangrijke rol, en de bovennatuurlijke elementen geven het verhaal een magisch tintje.

De auteur, is in 1959 geboren in Leeuwarden. Ze is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Tegenwoordig woont Meta met haar man in Gorinchem. In de loop van de tijd verdiepte ze zich in kruiden en alternatieve geneeswijzen. In 2003 bracht kanker haar leven tot stilstand, gaf nieuwe inzichten, en was de aanleiding tot het oppakken van een oude hobby; het schrijven. Een aantal van haar korte verhalen zijn bij elkaar gekomen in dit boek, en verweven tot een diepgaande verbinding.

 “Een Moment In Tijd” is bij elke boekhandel te bestellen. In de bibliotheek AanZet in Gorinchem is het boek nu al te reserveren. https://metasschrijfhoekje.com/

Boekcover Een Moment In Tijd
advertentie
advertentie