Met techniek bezig zijn betekent voor Hidde Hooikaas creatief bezig zijn.
Met techniek bezig zijn betekent voor Hidde Hooikaas creatief bezig zijn. Bas 't Hoen

Hidde Hooikaas (34) is gastheer en technicus bij theater ’t Pand Gorinchem

14 april 2021 om 12:56 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Hidde Hooikaas (34) zet zich al bijna twintig jaar vrijwillig in als theatergastheer- en technicus bij ’t Pand in Gorinchem.

door Levien Vermeer

Aan één wand gebloemd behang, een grote boekenkast, een bar en verschillende zitjes…; de huiskamerfoyer van theater ’t Pand aan de Korenbeurs in Gorinchem heeft een artistieke en gemoedelijke uitstraling. De zaal met bijna zestig stoelen is een piepklein balkonnetje rijk, waardoor het zich zelfs ‘schouwburg’ mag noemen, zegt Hidde Hooikaas (34). Het is de omgeving waar hij sinds zijn veertiende kind aan huis is. Hij is zowel technicus als gastheer, en in beide functies voelt hij zich volledig thuis. Al moet hij nu achter de bar even zoeken naar de ingrediënten voor de koffie. ,,We zijn al zo’n tijd gesloten, dat de gebruikelijke voorraad niet meer helemaal voor het grijpen ligt” lacht hij verontschuldigend. Hidde vertelt hoe hij hier is beland en nu al bijna twintig jaar als vrijwilliger meedraait. ,,Toen ik jong was en nog bij mijn ouders woonde, had ik een eigengebouwd disco’tje op mijn slaapkamer. Zij waren kennissen van directeur Ferdinand Biesheuvel en zijn vrouw, en die zeiden ‘breng je zoon eens een keer mee’. Na die eerste keer ben ik nooit meer weggegaan.” Hidde heeft geen opleiding voor theatertechnicus gevolgd, die bestond in zijn tijd niet echt. ,,Ik heb alles door schade en schande in de praktijk geleerd” zegt hij bescheiden, en vervolgt: ,,Maar ik doe het nooit alleen. We zijn met zes technici en rouleren in koppels.” 

Oplossingen bedenken

Hidde heeft een baan in de ICT als software ontwerper en vertelt: ,,In m’n dagelijks werk ben ik in m’n hoofd bezig met plannen, en met vragen van klanten. In het theater doe ik dat meer fysiek.” Met techniek bezig zijn betekent voor hem creatief bezig zijn. ,,Het gaat om licht en geluid, maar ook om ideeën voor de aankleding. En soms moet je ergens oplossingen voor bedenken.” Dat geldt dan vooral voor de lokale producties, legt Hidde uit. ,,Die gezelschappen of artiesten komen vaak met vragen direct bij ons. Gelukkig ligt de zolder vol met spullen, van kroonluchters tot feestslingers.” De meeste artiesten van buitenaf brengen hun eigen technicus mee, waar het technisch team van ’t Pand mee samenwerkt. Hidde vindt dat interessant: ,,Mijn taak is een mix van gastheerschap en technisch bezig zijn. De ontmoeting met nieuwe mensen ervaar ik als levensverrijkend, je weet vaak niet wat de dag en avond gaan brengen. En in de omgang met hen doe ik vernieuwende inzichten op. Bovendien leer je de artiesten op een andere manier kennen, dan wat je van hen ziet op televisie. We zijn goed voor hen en je merkt dat ze hier graag komen.” In de kleedkamer hangen levensgrote affiches van onder andere Lolly Jane Blue, Claudia de Breij, Leon van der Zanden, Youp van ’t Hek, Jochem Myer, en Roué Verveer. Al die artiesten tegenkomen vindt Hidde een van de leuke aspecten aan zijn vrijwilligerswerk. ,,Het zijn vaak bekende namen, die bij ons hun programma uittesten. Wij behoren tot het landelijk circuit van kleine theaters in Nederland die daarvoor beschikbaar zijn.”

Luchtbedden regelen

Voorheen ging er zo’n twintig uur per week in zijn vrijwillige job zitten, nu is de vrijdag zijn vaste dag. ,,Ik blijf tot sluitingstijd en heb het meer dan eens licht zien worden” zegt hij lachend. ,,Soms bleven artiesten slapen omdat het te gezellig was en moest ik wat luchtbedden regelen.” Hij maakt ook bijzondere voorstellingen mee. ,,Zoals die keer dat decorontwerpers alles in plastic kwamen verpakken bijvoorbeeld.” Hij houdt van cabaret met een verhaallijn. ,,Liefst een voorstelling die je aan het denken zet. Grappig of vreselijk plat is ook weleens geinig, maar het leukste vind ik het toch als ik getriggerd wordt en intellectueel uitgedaagd.” Er zijn zo’n vijfendertig vrijwilligers actief bij theater ‘t Pand. ,,We vormen een soort familie en eten af en toe gezellig met z’n allen” zegt Hidde. Hij vervolgt: ,,In de hele vrijwillige club is er weinig gedoe achter de schermen, iedereen heeft er zin in. De show moet staan en daar gaan we voor.” Het podium is veranderd in coronatijd. Het technisch team van ’t Pand neemt tot eind februari live streaming events op met lokale artiesten voor ‘Bliek Online’ in Theater De Nieuwe Doelen, vertelt Hidde. ,,De grote schouwburg is tijdelijk opengesteld door de gemeente voor voorstellingen van de twee (kleinere) theaters uit de stad en amateurgroepen, die meer ruimte nodig hebben om te repeteren dan waar ze zelf over beschikken.” Terugkijkend op zijn vrijwilligerswerkjaren tot nu toe concludeert hij: ,,Ik kwam voor de gezelligheid, om mensen te ontmoeten en m’n creativiteit te ontplooien, maar ik heb een volwaardig vak geleerd.”

www.theaterpand.nl 

advertentie
advertentie