Afbeelding
Gemeente Gorinchem

60 jaar getrouwd: “We hebben het samen aardig gefikst”

15 september 2021 om 15:58 Mensen

GORINCHEM Wim Maarse (85) en Akke Maarse- de Boer (87) zijn vandaag - woensdag 15 september - 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Dick van Zanten bezocht het echtpaar om ze te feliciteren met hun diamanten huwelijk. 

door Esther de Swart-Peeters

Akke werkt als jeugdleidster met moeilijk opvoedbare meisjes in Utrecht als ze via een collega in contact komt met Wim. De vriend van haar collega kent Wim en koppelt hen. Ze schrijven elkaar eerst brieven, omdat Wim op de grote vaart zit. Hij is dus veel weg: negen maanden op (zee) en twee maanden af (aan wal). 

VERLOVING NA TWEE AFSPRAAKJES Wim en Akke ontmoeten elkaar pas in het echt tijdens zijn verlof. En de vonk springt snel over. Wim heeft het tijdens hun eerste afspraakje al over verloven, maar Akke slaat dat idee af. Akke: ,,Ik zei hem dat hij bij een volgend verlof in augustus het nog maar eens moest proberen.” Wim vergeet dat niet en al tijdens de tweede date vraagt Wim Akke ten huwelijk. Op 15 september 1961 trouwen ze in Blaricum. ,,Hij is met me getrouwd omdat ik lief en gezellig ben”, zegt Akke lachend over haar man Wim. En nu zijn ze 60 jaar getrouwd. 

GEZINSLEVEN OP EEN EILAND De eerste jaren van hun huwelijk zit Wim nog op zee. Akke staat alleen voor de zorg van het gezin. Akke: ,,Al snel hadden we twee dochters en een zoon. Dat was hard werken. Gelukkig kon ik rekenen op hulp uit de buurt.” Na enige tijd besluit Wim uit te kijken naar een andere baan om zo meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. Wim gaat in 1969 werken voor een dokmaatschappij op Curaçao. Akke volgt haar man in 1970 en tot 1983 hebben ze daar een heerlijk leven. Akke zegt over die periode: ,,We kregen er ons vierde kind, een jongen. Ons leven op Curaçao was heel fijn.” 

GERIDDERD Na het tropische avontuur komt het echtpaar via Giessenburg terecht in Oosterhout. Wim moet voor zijn werk in Breda dichtbij wonen. Tot aan zijn pensionering werkt hij als directeur bij een sociale werkplaats. Hij wordt er zelfs voor geridderd. 13 jaar geleden verhuizen ze naar Gorinchem. Akke: ,,Er kwam een mooi appartement vrij en nu wonen we ook nog eens dicht bij onze dochters.” 

POSITIEF BLIJVEN Wim werkt veel, maar heeft oog voor het gezin. Akke: ,,Wim is zorgzaam en helpt gewoon mee in het huishouden: de was, strijken en de financiën. Hij is altijd bijzonder gek op me geweest en draagt me op handen. En eerlijk is eerlijk: Het was heus niet altijd makkelijk en af en toe ga je samen door een lastigere periode. Je moet dan soms even tot tien tellen. Toch proberen we er altijd het beste van te maken. We kijken niet naar anderen, maar naar wat we zelf hadden en hebben. We blijven positief en ik vind dat we het samen aardig gefikst hebben.” 

HOBBY’S Als het werk van Wim ophoudt, pakt hij het golfen op. Onlangs heeft hij na 25 jaar het lidmaatschap opgezegd. Door de hersenbloeding die hij heeft gehad, komt het er niet meer van. Akke hield zich veel bezig met schilderen en patchwork. Nu kijkt ze graag naar een serie op Netflix. ,,Ik ben al voor de derde keer begonnen aan Downton Abbey. Zo’n heerlijke serie vind ik dat.” 

REIS NAAR DE KUST De gezondheid van het echtpaar gaat wat achteruit. Akke krijgt binnenkort een nieuwe pacemaker. En sinds de hersenbloeding gaat Wim niet vaak meer op pad. Akke: ,,We hebben prachtige, verre reizen gemaakt. Naar Singapore, San Francisco, Ecuador, Japan noem maar op. Dat hoeft voor mij niet meer. Ik ga nu net zo lief op vakantie naar de Nederlandse kust. Ik hoop dat nog voor ons allen te kunnen regelen in oktober. Met de kinderen en de kleinkinderen. 

OPA WIM EN OMA AKKE Wim en Akke zijn opa en oma van acht kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst. Akke: ,,Het is bijzonder om te zien hoe men nu kinderen krijgt en daarmee omgaat. Het is een andere tijd dan toen wij jong waren. Ik ben blij dat de kinderen en kleinkinderen allemaal goed terecht zijn gekomen.” 

FEESTJE En nu is het dus feest. Op woensdag 15 september komt de locoburgemeester een bezoek brengen. Op zaterdag vieren Wim en Akke hun 60-jarige jubileum met de kinderen en kleinkinderen. Akke: ,,Ik heb een cateraar geregeld die voor alles zorgt. We hopen op goed weer zodat we een tuinfeest bij onze dochter kunnen houden.”

advertentie
advertentie