Dries de Swart brengt al bijna 30 jaar Gorcums nieuws met zijn website.
Dries de Swart brengt al bijna 30 jaar Gorcums nieuws met zijn website. Mirjam de Swart

#WijzijnGorinchem: Dries de Swart (74)

16 januari 2023 om 17:15 Mensen Tips van de redactie

GORINCHEM Dries de Swart is geen onbekende in het Gorcumse. De 74-jarige Bliek struint al sinds jaar en dag de Gorcumse straten af op zoek naar nieuws voor zijn eigen website Gorkums Nieuws. Een ietwat uit de hand gelopen hobby waar hij bijna dertig jaar geleden mee begon. ,,Ik was de eerste in Gorinchem met een website, denk ik. De wethouders gingen destijds als eerste naar mijn site als ze wilden weten wat er in de stad was gebeurd.” 

Op het moment van het interview komt hij net terug van een fotoreportage van het hoge water in Gorinchem. ,,Ik probeer het nieuws altijd te volgen. Ik krijg veel persberichten aangeleverd, maar ga er ook zelf op uit. Deze foto’s van het hoge water stuur ik naar de redactie van De Stad Gorinchem, want daar fotografeer ik ook al weer heel wat jaren voor. Maar natuurlijk ga ik op mijn eigen site ook aandacht besteden aan het hoge water.” 

Thuiszitten is niks voor Dries. Toch is dat precies wat hij in de beginperiode van de coronapandemie heeft gedaan. Zijn website was toen ook min of meer zijn redding. ,,Vanwege mijn vele gezondheidsklachten raadde de huisarts mij af om naar buiten te gaan. Ik zat ruim een jaar thuis, maar door mijn website heb ik me geen moment verveeld. Ik kon welliswaar niet meer zelf op pad voor de nieuwtjes, maar de mensen weten me goed te vinden. Ik heb een aardig netwerk opgebouwd in de loop der jaren. Zo helpt Max Liet mij bijvoorbeeld aan foto’s van 112 incidenten in de regio. En ik krijg natuurlijk heel veel persberichten van de diverse organisaties en bedrijven. Nee, ik doe wat dat betreft niet onder voor de overige media in Gorinchem. Ook vanuit huis kan ik prima het laatste nieuws brengen.” Toch is Dries blij dat hij nu weer wat makkelijker naar buiten kan. ,,Alleen als het slecht weer is, blijf ik liever thuis.”  

Dries is een graag geziene gast in het Gorcumse. ,,Ik weet nog dat Piet IJssels altijd grapte, als ik ergens was om foto’s van hem te maken, dat niet hij, maar ik de baas was. ,,Hij zegt altijd precies wat ik moet doen”, zei Piet dan. Ik blijf voorlopig nog wel even actief met mijn site. Ik ben trots op mijn stad en vind het leuk om op deze manier een positieve bijdrage te leveren aan de bekendheid van Gorinchem.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie