Talal Avvad heeft het naar zijn zin bij Stichting Behouden Vaart
Talal Avvad heeft het naar zijn zin bij Stichting Behouden Vaart Bas 't Hoen

Vrijwilligers maken Gorinchem: Talal Avvad is vrijwilliger bij Stichting Behouden Vaart

21 maart 2023 om 07:53 Mensen

GORINCHEM Talal Avvad uit Syrië assisteert Mohamed uit Afghanistan bij de reparatie en het opknappen van tweedehands fietsen. ,,Hij wil elke dag iets nieuws leren, bizar gewoon” zegt Mohamed. ,,Dit is een goede locatie om te zijn” lacht Talal.

door Levien Vermeer

Buiten de loods van de Stichting Behouden Vaart aan Spijksedijk 32 staan rijen fietsen, maar eenmaal binnen kijk je helemaal je ogen uit; voor alle leeftijden valt hier wel een rijwiel te halen, al of niet elektrisch. Met een prijskaartje aan de tweedehands exemplaren die al opgeknapt zijn. Afvalverwerkingsbedrijf Waardlanden bewaart de fietsen voor de stichting. 

Talal Avvad uit Syrië is bezig met een fiets, net als Mohamed uit Afghanistan. De eerste rustig en bedachtzaam, de laatste vriendelijk en goedlachs. Mohamed heeft de verantwoording over de fietsenreparatie, Talal assisteert hem. ,,Hij wil elke dag iets nieuws leren, bizar gewoon” zegt Mohamed. ,,Dit is een goede locatie om te zijn”, vindt Talal, en stelt dan voor om in de kantine te gaan zitten. ,,Daar is koffie en het is er warm.” En gezellig, blijkt; een aanrechtje met serviesgoed, een scheepsmodelletje op tafel, een bordje aan de muur met de tekst ‘Enjoy the little things in life’. 

GEWELDIG PROGRAMMA

Talal is via de SitY Academy (School it Yourself) bij Stichting Behouden Vaart terecht gekomen. Mensen met talent voor technische vaardigheden en een achterstand op de arbeidsmarkt krijgen er via kortdurende, praktische cursussen de gelegenheid hun mogelijkheden op werk te vergroten. De gepensioneerde Talal wil zich graag nuttig maken en heeft zich aangemeld als vrijwilliger. ,,Het is een geweldig programma” zegt hij waarderend. In Syrië werkte hij bijna vijfentwintig jaar als voorman in de bouw en volgde een universitaire studie, maar is nog net geen ingenieur geworden. ,,Ik vind het idee heel interessant om vluchtelingen zo de kans te bieden om te werken met hun talent, zoals Mohamed die een fietsenmakersopleiding kreeg.” 

Talal kent Mohamed van de taalschool. ,,Ik vind het heel leuk dat hij werk heeft gevonden” zegt hij, en concludeert: ,,Als je van je werk houdt, krijg je daar energie van.” Stichting Behouden Vaart maakt zich alweer zo’n tien jaar sterk voor mensen met een uitkering zoals statushouders (voormalige asielzoekers) uit de omgeving van Gorinchem. De stichting koopt oude boten in, knapt ze met de deelnemers op, net zoals dat met de fietsen gebeurt, en verkoopt ze vervolgens weer. 

POSITIEF GEVOEL

Acht jaar geleden is Talal (of ‘Abu Sami’; vader van Sami, zijn oudste zoon) naar Nederland gekomen uit Damascus. Na een jaar werd zijn gezin met hem verenigd. ,,In een nieuw land leven, met andere regels dan je gewend bent, is niet eenvoudig. Je moet alles psychisch verwerken en kijken wat de beste oplossing is.” Zijn vrouw en kinderen wonen nu in Leerdam en hijzelf in Gorinchem. De situatie in Syrië is nog verre van stabiel en volgens hem zal het nog lang duren voor die is verbeterd. Het is ook een kunst niet in een slechte situatie te blijven hangen, vindt Talal. ,,Het geeft veel pijn, daarom is het beter om bezig te blijven. Ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen.” 

Als ik wandel met mijn zoon groet ik voorbijgangers altijd

Talal heeft behalve een zoon van 21, twee dochters van 18 en 17. Zoon Sami ontdekte na zijn koksopleiding dat hij toch liever de wijde wereld in rijdt dan tussen vier muren in een restaurant eten klaarmaakt. Nu wordt hij chauffeur. Maar samen met een vriend verzorgt Talal twee keer per week een volkstuintje, dus er komt hoe dan ook eten op tafel. 

Hij is vol lof over de Nederlandse samenleving. ,,Je kunt naar het ziekenhuis als het nodig is, er bestaan uitkeringen, er zijn toeslagen van de Belastingdienst en AOW, iedereen draagt op die manier iets bij aan het leven van alle inwoners.” En hij krijgt ook een positief gevoel van hoe we met elkaar omgaan. ,,Als ik wandel met mijn zoon groet ik voorbijgangers altijd. Acht van de tien mensen reageren daarop, ik krijg er blijheid voor terug, ook al kennen ze me niet.” 

DANKBAAR MENS

Niet alleen de boten en fietsen krijgen een tweede leven, dat geldt eveneens voor de mensen die binnen de Stichting worden begeleid: zij maken een nieuwe start. Dat doen ze onder professionele begeleiding, met de inzet van vrijwilligers met een specifieke expertise, zoals Talal. ,,Er is een mooie sfeer hier, iedereen helpt elkaar” zegt die. Daarnaast kunnen pubers van het Da Vinci College en ISK de Toekomst (school voor nieuwkomers in het voortgezet onderwijs) hier een dagopleiding krijgen of stage lopen. Op vrijdag helpt Talal tijdens het lesgeven als de jongeren kano’s maken, en spreekt hen zo nodig aan in hun eigen taal, of fungeert als tolk. ,,Er is hier een leuke sfeer om dingen te leren.” Hij voelt zich een dankbaar mens. ,,Ik heb veel van Nederland gekregen, ik ben dankbaar. Ik zoek iets om terug te geven, daarom doe ik dit vrijwilligerswerk graag. Ik ben hier drie tot vijf dagen per week, dit is een nieuw leven voor mij. Hier heb ik mezelf gevonden en eigenwaarde gekregen.”

Meer lezen over Stichting Behouden Vaart: www.behoudenvaart.net 

of over SitY Academy: www.sityacademy.nl 

Afbeelding
advertentie
advertentie